Eestisse saabub kuumus Aafrikast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannas.
Rannas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui eile tuli meile kuumus veel Venemaa kohalt, siis nüüd ootame juba lääne poolt uut kuumalainet, mille hirmus on Saksa meteoroloogid andnud juba ülima hoiatuse.

«Seal oodatakse lausa 38 kraadi. Kuumahoiatus on antud ka Prantsusmaal, Belgias, Hollandis. Hispaanias on kuumus juba iseenesestmõistetav,» rääkis EMHI sünoptik Merike Merilain.

«Saksamaa lääneosa on kaetud nii-öelda punase hoiatusega, mis tähendab, et nemad loevad olukorda eluohtlikuks.»

Eesti ilmajaam 38 kraadi siiski ei oota. «Võib-olla tuleb meil juulikuu absoluutse maksimumi lähedane soojus, see 35,1 kraadi, mis 2006. aasta just tänasel päeval Võrus mõõdeti,» prognoosis Merilain.

Kuumus pärineb edelavooluga Aafrika läänerannikult: «Kaudselt saame selle subtroopilise õhu, aga kuna ta on pika tee läbinud, on ta jahtunud ja teised omadused saanud,» selgitas sünoptik, miks meieni tippkuumus ei jõua.

«Samas tänased prognoosid kinnitavad küll, et sellest kuumast meil pääsu pole,» lisas Merilain.

Nii lubab EMHI nädalavahetuseks päikesepaistelist ja kuiva ilma, edela- ja läänetuul puhub 2-8 m/s. Sooja tuleb laupäeval 25-29 ja pühapäeval 25-30 kraadi. Esmaspäeval-teisipäeval võib kuumus kerkida ka kuni 33 kraadini. Suurt leevendust ei too ka öö, mil õhutemperatuur jääb 15-22 kraadi piiresse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles