Valgerand kannatab hoolimatuse all

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgerand, mida just kohalikud kasutavad, vajaks heaperemehelikku hoolitsust.
Valgerand, mida just kohalikud kasutavad, vajaks heaperemehelikku hoolitsust. Foto: Ants Liigus

Klaasikild liival. Kärbsed ümber hülgeraipe. Plekkpurgid kivide vahel. Üleajavad prügikastid. Selline pilt avanes neljapäeva hommikul Valgeranda saabuvatele suvitajatele.

Vaid mõni aasta tagasi sai Audru külje all asuv Valgerand eurorahade toel uue ilme, kuid inimesed kurdavad, et rand on hooldamata. Kohapeal käies selgus, et ehkki murekohti on, on tegu pigem rannaliste enda lohakuse kui hooldaja tegemata tööga.

Puhkajad ootavad liiga palju

Audru valla heakorraspetsialist Alge Kiilup muutus probleemist kuuldes kurvaks ja kinnitas, et koristust tuleb juurde tellida. Samal ajal kutsus ta inimesi üles ise enda järelt koristama ja mitte arvama, et keegi teine seda alati nende asemel tegema peaks.

„Vaadates ilma, on klaasikildude tekkimine tundide küsimus,“ pani Kiilup inimestele südamele, et kui nad veidi rohkem hooliksid, oleksid probleemidki väiksemad.

Rannas inimestega vesteldes selgus, et enim valmistab muret tualettide ja prügikastide vähesus. Üks rannas hommikupoolikut veetev paar selgitas, et muidu on see armas vaikne koht, aga inimesi käib päeva jooksul siiski palju ja tualette jääb nende jaoks väheks. Need, mis on, saavad liiga kiiresti täis ja vald peaks tühjendamisega aktiivsemalt tegelema.

Kuna randa hooldab vald, tuleb vallavalitsusel valida, kas panustada puhkajate või kohalike elanike heaolusse. Tihti ei pruugi inimesed ise arugi saada, kui palju kahju nad oma tegevusega tekitavad.

Prügikastegi püütakse jõudumööda tühjendada, kuid eraldi inimest ranna korrashoidu hindama ei palgata. Kiilup lisas, et rannal hoiavad silma peal mereäärsed meelelahutusasutusedki, kes peaksid teada andma, kui midagi on korrast ära. Samuti saavad seda teha suvitajad ise.

Tume tulevik

Mitu randa saabunud inimest sattus sinna esimest korda. Enda sõnutsi otsivad nad rahulikumat paika suve nautimiseks, et olla eemal linnakärast ja kaubandusest. Näha oli palju lastega peresid.

Esimest korda randa tulnud noor ema lapsega möönis, et rand näeb veidi hooldamata välja. Veeäär on kivine ja adrune ega kutsu kohe vette hüppama. Samuti leidis ta, et võiks luua mõne atraktsiooni lastele, et neilgi oleks rannas huvitavam aega veeta.

Kiilup selgitas, et meri teeb oma töö ja loodust peaks austama ning mitte tema vastu võitlema. Varem oli lastele liumägi, kuid meri uhtus selle minema. Mere tõttu jääb rannas liivagi üha vähemaks. See omakorda tõstatab küsimuse, kui kauaks Valgerannal veel üldse tulevikku on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles