Tsüklon toob pühapäevaks äikesevihmad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmasadu
Vihmasadu Foto: Elmo Riig / Sakala

Õhutemperatuur jääb Eestis ikka suviselt kõrgeks, pühapäevase ja ehk ka esmaspäevase kuumuse jahutavad maha saabuvad äikesevihmad. 

pühapäevast võib koos kuumusega tulla ka ägedate äikesevihmade oht. Aga jälgige lähipäevade ilmasüsteemide kujunemist ilmateenistuse Hirlam mudeli Euroopa väljundist, vaata.

Küllap on Kesk-Euroopas taas ägedaks muutuva tsükloni kujunemises üksjagu süüdi see meist kirdetuules üle lendav jahedus, kirjutab sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Kui Põhjalas kõrgrõhuala võimutseb, siis on Kesk-Euroopas tavaliselt suured sajud ja nii ka nüüd. Sellises olukorras võiks nii Karpaatides kui Tatrates paduvihmast tekitatud tulvavee ohtu küllaga olla. Kes autoga sinna teel, võiks kohalikke hoiatusi jälgida. Poolas ulatuvad sajuhulgad viimastel päevadel ikka üle 30 mm poole ööpäeva kohta. Hoiatatakse nii äikese kui rahe eest.

Eesti kohta on ilmaarvutused iga kuue tunni tagant üsna erinevad. Eileõhtune arvutus saatis vihmarohke tsükloni üle Poola Läänemerele.

Suuremad sajud ja äike peaks Eestit tabama pühapäeva õhtupoolikul ja esmaspäeval, mil soe õhk on veel kohal, kuid tsüklon hakkab mere kohal täituma ja lõpuks kaugeneb põhja poole. Kõige olulisem oleks, et talle järgneks siis lõuna poolt kuiva ja sooja õhuga kõrgrõhuala. Aga selles ei saa veel täna sugugi kindel olla.

Enam-vähem võib kindel olla, et õhutemperatuur jääb suviselt kõrgeks. Kui 30 kraadi tuleb kõne alla pühapäeval ja võib-olla veel veidi ka esmaspäeval, siis teistel päevadel on sooja mõõdukalt 20-25 kraadi piires. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles