Kindel kuumus on tulemas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi.
Suvi. Foto: Marko Saarm / Sakala

Pühapäevaks kohale jõudev kõrgrõhuala toob meile lähimaks seitsmeks päevaks nii sooja ilma, et õhutemperatuuri maksimumid võivad küündida isegi üle 30 kraadi.

Öökülmaoht on ehk nüüd augusti lõpu-septembrini alguseni läinud ja veidi päikest on hiliseks jäänud aiakultuuridele lopsakust lisanud, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Ootame siis kogu loodusega, et Lääne-Euroopasse saabunud soojalaine laupäevaks -pühapäevaks ka kohale jõuab ja laulupeo viimast päeva eriti õnnestab.

Praegu meie ilma määrav kiire edalavool saab otsa, siis kui Islandi lähedal oleva põhitsükloniga liitub lõunapoolseilt laiustelt mitu väiksemat osatsüklonit, igaühel Lõuna-Euroopast haaratud sooja hõlma all. Tsüklon laieneb seega lõuna poole ja õhuvool otse ookeanilt katkeb.

Rohkem kindlust Läänemere idarannikul saab alles siis,  kui pühapäevaks kujuneb Venemaa kohale võrdlemisi tugev kõrgrõhuala. Hiljem peaks see soojakolle põhja poole kerkima ja ehk moodustub mõneks ajaks kindel barjäär, mis blokeerib nii lõuna- kui läänetsüklonid. Siin meenub 2002. aasta suve teine pool, kus Läänemere ümbruses moodustusid üha kõrgrõhualad, mis hoidsid meil ilma kuiva ja kuuma, kannatas aga Kesk-Euroopa, sest tsüklonid valasid oma märga sületäie neile kaela.

Aga 2002. aasta suvega pole meil tänavu mingit ühisosa, sest siis sai enam-vähem stabiilne suvi alguse mai lõpupäevil ja kestis poolde septembrisse.

Ilmamudelid on lähema seitsme ööpäeva ilma suhtes enam-vähem ühel meelel. ECMWFi õhutemperatuuri prognoos näitab esialgu alla 30 kraadi jäävaid maksimumnäite. USA GFS mudel on ülevoolavalt helde ja üle 30 kraadi sooja pakutakse ka 10. juuliks, mis on ju seitsmevennapäev. Ootame laulupeo lahked lubadused ära ja siis loodame edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles