Juulikuu toob soojad suveilmad

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannailm Pärnu plaažil.
Rannailm Pärnu plaažil. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Vaatamata sellele, et käesoleva kuu alguspäevad on vihmased, tõotab ülejäänud kuu tulla keskmisest soojem.

Kuu keskmine õhutemperatuur kujuneb normilähedaseks või veidi kõrgemaks. Senini on juuli keskmine õhutemperatuur jäänud 15,6-17,2 kraadi vahele. Sademeid on normi piires ehk vihma sajab 51-95 mm vahel. Tavapärasest suuremaks võib sajuhulk kujuneda neis  paigus, kust äikesevihmapilved üle lähevad.

Alates 5. juulist toimub atmosfääriprotsessides muutus. Ida-Euroopa kohal tugevneb kõrgrõhuala ja selle serv laieneb Läänemere idakaldale. Teisalt kujuneb Briti saarte ja Islandi vahelisele alale madalrõhkkond ja selle idaserv laieneb üle Skandinaavia. Kahe rõhuala vahelisel alal kujunevas lõunavoolus jõuab meile väga soe õhumass ja temperatuurifoon muutub südasuviseks. Esialgu on mõjusam kõrgrõhkkond ja saju võimalus on väiksem. Kuid kuumadel päevadel on lokaalsete äikesevihmade võimalus.

Palavus võib kesta 10. juulini ja siis asenduda mõõduka suvise soojusega. Vahetevahel võib vihma sadada. Sajuhood peaksid aga lühiajalise iseloomuga olema, sest laialdase laus-sajualaga ümbritsetud tsüklonid peaksid Läänemere ümbrusest kaugemalt mööduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles