Viljandimaal ravitakse Lätist tulnud saksamaa varest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigulas ravil olev siniraag ehk saksamaa vares.
Nigulas ravil olev siniraag ehk saksamaa vares. Foto: Kaja Kübar/ Pärnu Postimees

Viljandimaal Nigula metsloomade taastuskeskuses on ravil lõunanaabrite juurest Eestisse lennanud siniraag, keda rahvasuu kutsub ka saksamaa vareseks.

Nädal aega tagasi teatati metsloomade taastuskeskusesse vigastatud eksootilise välimusega linnust, kirjutab Pärnu Postimees.

Polli lähistel vigastatud tiivaga siniraag kandis jalas Läti rõngastusekeskuse rõngast, millele oli lisatud ka värviline rõngas. Eile saabus Lätist teade, et lind on märgistatud Riia lähistel pesapojana selle aasta 4. juulil, seisab LKK Pärnu-Viljandi regiooni veebilehel.

Pärast rõngastamist oli noor siniraag ühe kuu ja 11 päeva jooksul liikunud 233 kilomeetrit kirde suunas. Linnu vigastatud tiib lahastati ja jääb loota, et haruldane lind terveneb.


Siniraag (Coracias garrulus) on Eestis tänapäeval väljasuremise äärel olev haudelind - viimastel aastatel on teada vaid üksikud pesitsusjuhud Valgamaalt Läti piiri lähistelt Taheva vallast.


Siniraag on Eestis I kategooria kaitsealune liik, kes oli veel 1950-ndatel ja 60-ndatel küllalt arvukalt levinud haudelind. Viimastel aastakümnetel on ta asurkond Eestis katastroofilisel vähenenud.

Lõunapool koorunud siniraagude jõudmine Eestisse annab lootus liigi säilimisele ka siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles