Kuumus annab järele, vihm jääb

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmasadu
Vihmasadu Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädalavahetusel annab kuumus järele, kuid vihmad esialgu jäävad. Uuel nädalal jagub meile nii päikesepaistet kui vihma.

Kellele on lähiminevikus mitmel pool 25 kraadini ja üle selle kerkinud soojus liiga teinud, võivad nädala lõpus kergemalt hingata. Kõrgemad näidud asenduvad terves Eestis järkjärgult mõõdukamatega ja ümbritsev õhuruum ei piitsuta meid enam kuumusega, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Vihmapilved jäävad aga endiselt meie igapäevasteks saatjateks. Kord on neid tihedamalt, kord harvemalt, kuid ei ole välistatud, et mõni Eestimaa piirkond ka kuivaks jääb.

Täna kulgeb üle Baltimaade kahe erineva õhumassi kokkupuutepiir. Venemaal laiuv kõrgrõhuala kostitab meid sooja õhuga, lääne pool laiuv madalrõhuala lisab niiskust. Ebastabiilses õhumassis arenevad välja mitmed rünksajupilved, võimsamad neist annavad endast märku kõuekõmina ja välgusähvatuste näol.

Tuul iseenesest on rahulik, vaid äikesepilve a ll söösta vad puhangud maale ja sakutavad kõike ettejuhtuvat.

Nädalavahetusel jagub meie õhuruumi piisavalt niiskust ja esialgsete arvutuste kohaselt kujuneb vihmasemaks pühapäev. Vihmahooge jagub ka laupäeva, kuid päeva teisel poolel peaks taevavesi otsa saama. Tuul pöördub läänekaarde ja on nõrk või mõõdukas, kuid äikese ajal muutub äkiliseks.

Ööl vastu laupäeva püsib õhutemperatuur kõikjal 10 kraadist kõrgemal, ööl vastu pühapäeva langeb mõnel pool aga paar kraadi madalamale. Päevasooja jagub nädalavahetusse 15-21 kraadi.

Uuel nädalal toimub Euroopa ilmakaardil rõhkkondades ümberpaigutus. Kesk-Euroopa kohale moodustub kõrgrõhkkond ja selle mõju küündib ka Läänemereni. Venemaal võtab koha sisse ulatuslik madalrõhuala ja tsüklonite mõju suureneb ka Skandinaavia põhjaservas. Eesti ilmale avaldavad survet mõlemad rõhuväljad, kuid tõenäoliselt osutub tugevamaks siiski kõrgrõhkkond.

Seega saab uuel nädalal nautida nii päikesepaistet kui ka kosutavat vihma. Valitsevaks jäävad läänekaare tuuled ja need võivad mõnel päeval ka endast rohkem märku anda. Õhusooja peaks juunikuu kohta jaguma piisavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles