Külma tipphetk saabub homme

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine loodus: karulauk kasvab Lontovas metsa all
Kevadine loodus: karulauk kasvab Lontovas metsa all Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kui täna päeval on Põhja-Eestis sooja napilt 8-10 ja Lõuna-Eestis 13-16 kraadi, siis saabunud külmalaine kõige jahedam ilm tuleb hoopis homme.

Päevane õhutemperatuur jääb siis enamikes paikades 10 kraadi lähedale või allapoole seda. Külmatunnet suurendab tugevnev kirde- ja põhjatuul. Mitmel pool sajab vähest vihma, suurem on vihmavõimalus Põhja-Eestis. Sooja on öösel 5-10, päeval 7-12 kraadi.

Neljapäeval surub aga juba ida poolt peale uus madalrõhulohk, mille servas saabub Ida-Eestisse ka veidi soojemat õhku. Sajab hoovihma, öösel puhub veel tugev põhja- ja kirdetuul, mis päeval vähehaaval nõrgeneb. Sooja on öösel 5-10, päeval 9-15 kraadi. Reedel ja laupäeval tõuseb temperatuur veelgi.

Ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern tõdes, et mais selliseid kõikumisi sooja ja külma vahel meie kliimas ikka esineb. «Ebatavaline oli pigem see, et nädalavahetusel nii soe oli - üle 30 kraadi maikuus on harv,» ütles Meitern. «Tavalisem on tõesti see, et käivad üksikud soojalained, aga kuna asume ikkagi põhjalaiustel, siis on põhjapoolse külma sisetung täiesti tavaline, seda võib veel ka juunis oodata,» rääkis Meitern.

Ta selgitas, et põhjas on juba pikka aega olnud arktiline kõrgkrõhkkond väga külma õhumassiga, meie kohal aga asub madalrõhulohk. «On teada, et kui see läheb ära, siis selle järgi keerab tuule põhja või kirdesse ning meie kohale jõuab jahe mass, mis määrab ära meie õhutemperatuuri ka maapinna kohal.»

Öökülma ei tule

«Kuna nüüd on pilves ka, siis päike ei suuda jahedat õhumassi soojendada, nii et öösel ja päeval on pea samasugune õhutemperatuur,» lausus Meitern. «Selliseid külma sissetunge esineb aeg-ajalt ikka, praegu oli lihtsalt kontrast nädalavahetuse kuumaga nii suur.»

Samas ei lange tänu pilvisele taevale öine õhutemperatuur miinuspoolele, vaid jääb madalamates kohtades 3 kraadi juurde pidama. See ei välista siiski ka 0 kraadi lähedast temperatuuri maapinnalähedases õhukihis.

«Öökülma ohtu ei ole meil tänu sellele, et paksud pilved peakohal. Pilvkatte ja tugeva tuulega ei saa õhk väga ära jahtuda,» tõi Meitern esile.

Pärast paaripäevast jahedust hakkab vähehaaval aga jälle soojemat õhku peale tulema. «Suurt sooja praegu veel siiski ette näha pole, pigem läheb maikuule omast tavapärast rada pidi,» rääkis sünoptik. Nimelt oli nädalavahetuse soojalaine ajal õhutemperatuur keskmisest väga palju, 12-15 kraadi kõrgemal. Maikuu lõpu tavapärane ööpäeva keskmine on +13 kraadi. Kui homme-ülehomme on õhk sellest pisut madalam, siis pärast tõuseb õhutemperatuur jälle ööpäeva keskmise tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles