Eestis mõõdeti täna kõigi aegade maikuu soojarekord

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stroomi rand.
Stroomi rand. Foto: Liis Treimann / Postimees

Täna oli üle kogu Eesti rekordiliselt soe päev: lisaks sellele, et sündis kõigi aegade lehekuu soojarekord, purunesid nii mõneski kohas üle Eesti pool sajandit püsinud rekordid.

Eestisse jõudis täna troopiline õhumass, mis kandus siia Musta ja Kaspia mere vaheliselt alalt. Ööpäeva keskmine õhutemperatuurikõver tõusis isegi juulikuu näitudest kõrgemale, märkis Ilmateenistus kella 17 seisuga koostatud ülevaates.

Tänane väga soe ja päikeseline päev tõi Eestile muuhulgas uue maikuu soojarekordi – Kunda ilmajaamas tõusis maksimaalne õhutemperatuur 33,1 kraadini ning ka mitmed vaatlusjaamad said uued lehekuu maksimaalsed õhutemperatuurid.

Tänase kuupäeva ehk 19. mai rekord löödi mitmeski linnas. Näiteks mõõdeti Tallinn-Harku vaatlusjaamas sooja rekordilised 31,4 kraadi, Tartus 30,9, Narvas 31,7 ja Võrus 31 kraadi. Varasem maikuu soojarekord Tallinn-Harku vaatluskohast pärines 1958. aasta maikuust. Samuti purunes täna ka Jõgeval 55 aastat püsinud maikuu kuumarekord -  tänane termomeetrinäit 30,5 kraadi ületas Jõgeva varasema maikuu rekordi poole kraadiga.

Läbi aegade kõige kõrgem temperatuur mõõdeti Eestis 1992. aasta 11. augustil, mil Võrus tõusis termomeetrinäit 35,6 pügalani.

Homseks taandub kuumus Ida-Eestisse ja kolmapäevaks idapiiri taha. Ent reedeks pöördub õhuvool taas lõunasse ja taas jõuab meile väga soe õhumass, milles päevased maksimumid tõusevad 30 kraadi ümbrusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles