Nädalavahetuse ilm tuleb vääriline

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine loodus.
Kevadine loodus. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetusel tuleb juba puhkepäeva vääriline ilm, kuid tõeliseks leitsakuks läheb uue nädala algul. Rannikualad jäävad aga esialgu veel jahedust õhkava mere meelevalda.

Külm õhumass jätab meiega täna hüvasti. Üle Soome itta libisev madalrõhulohk sunnib külma Venemaale lahkuma ja avab Läänemere idarannikul uksed soojale, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädalaprognoosis.

Koos soojusega kandub meie õhuruumi ka värske kogus niiskust. Sellest vormitakse päikese toel taevavõlvile mitmed pilverüngad, kuid mäkimisväärset sadu neist oodata ei tasu.

Nädalavahetuse ilm on aga nädalavahetuse vääriline. Esialgsete numbriliste prognooskaartide põhjal peaks Eesti ilmapilti kontrollima Venemaa kõrgrõhkkond.

Ööl vastu laupäeva varitseb mõnel pool maapinda veel 0 kraadi lähedane temperatuur, päevased maksimumid kerkivad päikesepaistelise ilmaga valdavalt 15 kraadist kõrgemale, paiguti kuni 20 kraadini.

Ööl vastu pühapäeva on öökülmaoht mööas ja päevasooja jagub 20-23 kraadi. Enamus rannikualadest jäävad endiselt jahedust õhkava mere meelevalda ja sama olukord püsib ka uuel nädalal.

Sisemaale toob uus nädal seevastu lausa südasuvise leitsaku. Termomeetrinäidud liiguvad üha suuremate näitude suunas, lähenedes kohati juba 30 kraadi piirile.

Koos kuumusega saabub kaguvooluga Eestisse ka suurem kogus niiskust ja sellest arenevad mitmel pool välja hoovihma- ja äikesepilved. Juhul kui tuulepoisid ületavad kõrgemates õhukihtides kiirust, võivad esimesed saju pilved jõuda Eestisse juba pühapäeva õhtul.

Uue nädala teisel poolel alates Lääne-Eestist kuumus taandub ja õhutemperatuur võtab mõõdukama gradatsiooni. Sedagi muutust saadavad omalt poolt vihmahood ja kõuekärgatused koos tugevate pilvealuste tuulesööstudega. Seega tuleb lähipäevade ilm üsna mitmepalgeline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles