Kumari looduskaitsepreemia sai ornitoloog Aivar Leito

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikooli vanemteadur Aivar Leito.
Maaülikooli vanemteadur Aivar Leito. Foto: Sille Annuk

Aasta olulisima looduskaitsepreemia laureaat on tänavu ornitoloog ja maaülikooli vanemteadur Aivar Leito. 5000 euro suuruse preemia koos looduskaitse kuldmärgiga andis täna Leitole üle keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Aivar Leito on andnud väga suure panuse lindude uurimisse ja nende kaitsmisesse nii Eestis kui piiri taga. Just tema eestvõttel võeti kasutusele lindude raadio- ja satelliitjälgimine, mis annab linnuteadlastele hindamatuid teadmisi ning kõigile võimaluse vaadata, kus talvepuhkusele lennanud kured või kotkad parasjagu on, rääkis pressiesindaja vahendusel keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Tunnustatud ornitoloog on uurinud hanesid, laglesid, sookurgi ja väikeste meresaarte linnukooslusi ning lindude rännet ja pesitsusökoloogiat. Ta on korraldanud paljude kaitsealade linnustiku uurimist, samuti on ta osalenud mitmete kaitsealade loomisel. Leito on üks linnustiku riikliku seire väljatöötajatest.

Eesti looduskaitsemärki antakse välja 2011. aastast, et tõsta esile neid, kelle teened looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel, looduskaitse edendamisel ja tutvustamisel nii Eestis kui rahvusvaheliselt on olnud silma paistvad.

Lisaks andis keskkonnaminister üle Eesti looduskaitsemärgid. Need said linnustiku uurija Mati Martinson, Lahemaa rahvuspargi küla- ja mõisaarhitektuuri taastaja Fredi-Armand Tomps, ihtüoloog Meelis Tambets, loodushariduse edendajad Georg Aher, Ivar Arold ja Helle Kont ning Eesti Loodusmuuseumi botaanika osakonna juhatajana Õie Jaagomäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles