Euroliit annab Läänemere keskkonnauuringuteks 50 miljonit eurot

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri satelliidifotolt
Läänemeri satelliidifotolt Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament kiitis heaks 50 miljoni euro eraldamise Läänemere keskkonnaseisundi uuringute tegemiseks.

Euroopa Parlament kiitis täna Strasbourgi täiskogul heaks ettepaneku eraldada 50 miljonit eurot Läänemere piirkonna teadus-arendusprogrammi Bonus strateegiliseks ja rakendusetapiks, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Programmi Bonus algatajateks on kõik kaheksa ELi Läänemere regiooni kuuluvat liikmesriiki: Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Taani, Poola ja Saksamaa. Programmi eesmärgiks on võidelda saastatuse negatiivse mõju, kliimamuutuse, hapestumise, ülepüügi ja bioloogilise mitmekesisuse hävimise vastu Läänemeres.

Läänemere ökosüsteemi on olulisel määral mõjutanud uputatud keemiarelvad, nagu Teise maailmasõja ajast pärinevad sõjagaasid, raskmetallühendid, orgaanilised ained, radioaktiivne materjal ning kütteõli- ja naftareostusest tingitud saastatus. Põllumajanduse arenguga Läänemere vesikonnas on kaasnenud ulatuslik eutrofeerumist põhjustav väetiste ja orgaaniliste ainete üleliigne juurdevool keskkonda.

Praegu ei ole mitmed liikmesriikide riigisisesed teadus- ja arendusprogrammid omavahel piisavalt kooskõlastatud. Bonus peaks muutma need programmid tõhusamaks ja tulemuslikumaks, integreerides teadusuuringud koostööpõhiseks ja valdkonnaüleseks selge sihiga rahvusvaheliseks tervikprogrammiks, mis toetab Läänemere strateegia,
mere- ja merendusstrateegia ning veepoliitika raamdirektiivi teadus- ja keskkonnaeesmärke.

Kuigi Bonus keskendub suures osas keskkonnauuringutele, seondub algatus ka mitme asjassepuutuva teadusprogrammiga, milles käsitletakse ökosüsteemile mõju avaldavat inimtegevust nagu kalandus, vesiviljelus, põllumajandus, infrastruktuur, energeetika ja transport. Raportöör Lena Ek tõstis esile panust jätkusuutlikku majandamisse, keskkonnariskide vältimisse ja merekeskkonna haldamisse.

Programmi rakendab Helsingis loodud Läänemeremaade teadust rahastavate organisatsioonide võrgustik Bonus Eeig ning see peaks kestma seitse aastat. Programm on jätk eelnevatele Bonus Era-Net (2004-2006) ja Era-Net Plus (2007-2011) programmidele.

EL toetab kogu programmi kuni 50 miljoni euroga, millest strateegilise etapi toetus on 1,25 miljonit ja rakendusetapis 48,75 miljonit eurot, olles seega samaväärne osalevate riikide toetusega.

Komisjonil ja kontrollikojal on õigus kogu programmi eluea jooksul teostada kõiki vajalikke kontrollimisi, mis on olulised liidu rahaliste vahendite nõuetekohase haldamise tagamiseks. Bonus programmi vahehindamine tuleb teha hiljemalt 2014. aasta lõpuks ja lõpphindamine 2017. aasta lõpuks.

Parlament võttis õigusakti vastu 630 poolthäälega, vastu oli 14 ja erapooletuks jäi 6 saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles