Kogenud kalamehe õnnehetk

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haug
Kaal: 10,8 kg
Pikkus: 103 cm
Püügiviis: hõbekogrega söödastatud ujuvund
Kuupäev: 26. mai
Püügikoht: Valgjärve järv
Haug Kaal: 10,8 kg Pikkus: 103 cm Püügiviis: hõbekogrega söödastatud ujuvund Kuupäev: 26. mai Püügikoht: Valgjärve järv Foto: Erakogu

Põlvamaal Valgjärvel elav Aavo Kont on kohalikust järvest kala püüdnud juba 50 aastat. Pärast pensionile jäämist käib ta järvel pea iga päev.


Sel aastal on Kont järvest sikutanud juba 46 haugi. Seda teab kalamees täpselt, sest oma arvestust peab ta põhjalikus püügipäevikus. Ette on tulnud ka aastaid, kui järv on kalameest jäävabal ajal õnnistanud 300 haugiga.

26. mai hommikul suundus Kont taas järvele, pani unna otsa lähedal asuvast tiigist püütud 10–15 sentimeetri pikkuse hõbekogre ning jäi püügivahendi läheduses ootele.

Ennelõunal kadus ujuvund vetesügavustesse. Kohe paistis, et otsas on kogukas kala. «Materdamist oli kõvasti,» rääkis püüdja poeg Talvo Kont. Püüdja pelgas jõhvi katkemist ning kala sööstudele tuli pidevalt järele anda.

Lõpuks sai mees havivolaski pea kahva ning teise käe abil õnnestus hiiglane paati tõsta. Seda 103 sentimeetrit pikka purikat läks mees kaaluma kohalikku pesumajja. Kala polnud see kaal varem kaalunud, enamasti ikka pesu, kuid haugi kaaluks mõõtis see 10,8 kg.

Küllap on Põlvamaal asuva Valgjärve veest varemgi mõni sama suur kala kätte saadud. Aavo Kondi jaoks oli see aga vaieldamatult isiklik rekord.

Püügiindu suure kala tabamine kuigivõrd ei vähendanud. Juba järgmisel päeval oli mees järvel tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles