Uuel nädalal jätkub vihmapüha

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihma ja päevasooja eelolevatesse päevadesse jagub. Päikest mitte nii väga.
Vihma ja päevasooja eelolevatesse päevadesse jagub. Päikest mitte nii väga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui kuu loomisel ilmad muutlikud, saavat sellist ilmaseisu veel edaspidigi. Mida keskpäevale lähemal kuu luuakse (seekord kell 14.15), seda kindlamalt võib muutlike ilmade püsimisega arvestada.

Kui kuu luuakse vihma sisse, nagu praegu Euroopa ilmakaartidelt näha on, võib sadada vähemalt järgmise nädala lõpuni - suvel olevatki kõige enam vihmapäevi noore kuu esimeses pooles.

Kui noore kuu sirp ilmub nähtavale rohkem lõuna pool taevas ja võrdlemisi madalas, olevat tulemas soojad ilmad.

Nii segane kui see taevane värk näib olevat, toimub kõik ikka teatava korra järel, tuleb vaid kümneid väikesi erisusi looduses märgata ja osata neid arvesse võtta.

Et pööripäevaeelsed tuuled pole taltunud ja aeg-ajalt ägenevadki, siis muutlikud ilmad tõesti kestavad.

Märgid näitavad õhuniiskuse suurenemist: taeva sina on valkjas, lennukijutid ei haju kohe, päevavalgus on kahvatu, aga tema kuumus annab tunda, õhurõhk püsib madalal ja veel palju teisi märke räägib muutlike ilmade kestmise poolt.

Seega head rannas peesitamise ja heinateoilma uuel nädalal ei looda.

Sooja poolest võib ilm olla paras, külmad ööd ei kimbuta, sajud ja soe niiske õhk ärgitavad põllu- ja aiaviljade kasvu, aga selline ilm toetab ka tiivulise vereimejate hulgalist ilmaletulekut.

Nädalavahetus võib kergelt tormi nahka minna, juhul kui lõunast soe ja Skandinaaviast jahe õhukeeris Läänemere kohal kokku saavad - seni on suurem kahju enamasti tulnud kanda Lõuna-Rootsil või Soomel.

Head jaanipäeva ootamist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles