Narvas avati Eesti idapoolseim ilmajaam

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva ilmajaam.
Narva ilmajaam. Foto: Kadri Kauksi

Keskkonnaagentuur kolis Eesti idapoolseima ilmajaama Narva-Jõesuust tagasi Narva. Uus asukoht võimaldab mõõta ja edastada senisest täpsemaid ilmaolusid Kirde-Eestis.

2001. aastast asus Narva meteoroloogiajaam Narva-Jõesuus. See asukoht võimaldas mõõta vaid merelähedast mikrokliimat, mis ei andnna täit ülevaadet Narva ilmaoludest.

Nüüd koliti ilmajaam taas Narva Soldina lennuväljale ning see täidab nüüdsest ka Maailma meteoroloogiaorganisatsiooni nõudeid tuule vaatluste tegemiseks.

Peamiseks tingimuseks on meteoväljaku paiknemine avaral alal takistustest võrdlemisi kaugel. See tagab tuule mõõtmiseks vajalike andmete õigsuse ja täpsuse. Meteojaama kolimise käigus vahetati välja kogu senine mõõtetehnika, millega Narva ilmajaamast sai Eesti uusim ning kaasaegseim jaam.

Narvas mõõdetakse lisaks tuulele ka pilvede kõrgust, sademeid, nähtavust, lumepaksust, päikesekiirgust ja õhutemperatuuri.

Meteoroloogiajaama (taas)rajamine läks maksma 85 852 eurot ning seda rahastas keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles