Vihmad aitavad kevadet võimule

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta esimesed sinililled.
Selle aasta esimesed sinililled. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud ööl saime pärast sooja frondi-eelset lumesadu soojalainest osa, päeval on aga lähenemas juba külm front ja uusi kevadrekordeid tõenäoliselt ei sünni. Aga lumele peaks küll neis paigus, kus teda alla 10 cm, lõpp tulema.

Järgmiste päevade jahedamad vihmad aitavad kevadet võimule, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ülevaates.

Täna hommikul kujuneb Botnia lahe kohal uus osatsüklon ja liigub ida-kirde poole. Selle lõunaservas valiseb meil tugeva edelatuulega, kuid veel soe ilm. Külm front ruttab päeva jooksul läänest itta, tõenäoliselt on sellega seotud hoovihmad lühikesed.

Kuid päris selget taevast jägmised päevad ei too. Põhitegijaks saab Norra merele jäänud tsüklon ja see hoiab enda küljes itta taganenud sooja. Õhuvoolu pöördudes lõunapoolsemaks, tuleb pühapäeval vähemalt Kagu-Eestisse veel kord sooja õhku.

Pühapäevased vihmad võivad olla juba suvise ägedusega, sest õhutemperatuuri kontrast läänepoolse Läänemere kohal oleva jaheduse ja lõuna poolt juur de voolav a sooja õhu vahel suureneb. Siis ehk saab kogu lumi terves Eestis minevikuks.

Näib, et esmaspäevaks taandub soe taas ida poole ja tavaline normilähedane märtsiilm taastub. Öösel veidi külma ja päeval sooja nii palju, kui pilvede ja päikese vaheldumine lubab. 

Teisipäeval tekib Skandinaavial uus kõrgrõhukese ja kui see nädala jooksul tugevneb ja algul põhja pool liikudes tuule idakaarde pöörab, on ilus, kuid jahedapoolne märtsi lõpp enam-vähem kindel. Jälle hea, kui talve anomaaliate kõrval ilm täiesti tavaliseks muutub ja kõigile rõõmu toob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles