Tehispesa teeb pääsupaari elu lihtsamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupääsukesed
Suitsupääsukesed Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi pääsukesed on juba kohal, pole praegugi veel hilja neile tehispesi üles panna, et teha lindude elu lihtsamaks ja ise vaatlemisrõõmust osa saada.

«Loodus on oma olemuselt võimalikult ratsionaalne ning ressursse raisatakse vaid äärmisel juhul. Miks peaks pääsupaar kulutama tohutult energiat uue pesa ehitamisele, kui on võimalik sisse kolida valmispessa või alustada pooliku pesa kohendamist?» põhjendas Eesti Ornitoloogiaühingu liige Jaanus Aua, miks pääsukestele tehispesad meelepärased on.

Kuigi praegu käib kibekiire pesadele lõppviimistluse andmine ja paljudes pesades peaksid ehk olema ka esimesed munad, ei ole Aua sõnul inimesel veel sugugi hilja appi tulla ja sobivasse kohta tehispesa üles panna. «Looduslikult on meie pääsukeste pesitsustsükkel suhteliselt pikk, ulatudes sõltuvalt aastast mai keskpaigast kuni septembri keskpaigani ja alati leidub pääsupaare, kes endale mingil põhjusel uut kodu otsivad,» selgitas ta.

Kohas, kus pääsukesed pole kunagi või juba ammu pesitsenud, võib tehispesa leidmine neil Aua sõnul kauem aega võtta, kuid see pole reegel. «Koha valikul tuleb teha selget vahet, kas pesa paigaldatakse suitsu- või räästapääsukesele ning iga ettejuhtuv koht selleks kindlasti ei sobi. Samas spetsiaalseid erisusi - ilmakaared, valitsevate tuulte suunad jmt - jälgima ei pea,» rääkis ta.

Kõige tähtsam on Aua sõnul aga turvalisus ja seetõttu tuleb tehispesa paigaldada maapinnast vähemalt kahe ja poole meetri kõrgusele.

Pääsukeste pesaaluseid toodab näiteks Siimusti Keraamikatehas, aga ka mitmed väikeettevõtjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles