Koos soojaga saabuvad ägedad vihmad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel sajab hoovihma.
Reedel sajab hoovihma. Foto: SCANPIX

Kui pühapäev tõotab tulla veel küllaltki kuiv, siis uue nädala alguses saabuvad Eestisse päris ägedad äikesevihmad koos soojema õhumassiga. Paraku on soe ainult ajutine.

EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles, et praegu on prognoosid väga erinevad. «See variant, mida meie ja Euroopa põhimudel välja pakume, lubab teisipäevaks-kolmapäevaks sooja õhumassi koos tugevate äikesevihmadega,» sõnas ta.

Tugevad sajud algavad juba esmaspäeval ja annavad järele alles kolmapäeval. «Mitmel pool võib ööpäeva jooksul tulla üle 20 millimeetri vihma,» rääkis sünoptik.

Kolmapäeval on seetõttu ka soojem, Ida-Eestis võib temperatuur tõusta kuni 23 kraadini. «Seejärel sooja toonud tsüklon eemaldub ja taastub samasugune ilm nagu praegu: jahedapoolne ja hoovihmadega,» lisas Merilain.

Ameeriklaste skeemid on tema sõnul aga veidi teistsugused – nemad lubavad tuleva soojaga kuivemat ilma.
«Nende mudel lubab hoopis, et tugevneb kõrgrõhuala ja ilm on sajuta. Tänu päiksepaistele annavad ka nemad samasuguse temperatuuri, näiteks kolmapäeval üle 20 kraadi, aga sedagi vaid sisemaal,» rääkis Merilain.

Tulevaks reedeks lubavad juba mõlemad mudelid ühtmoodi jahedat ilma. Samas on see ilmaennustuseks nii kauge aeg, et sünoptiku sõnul võib siia juba igasuguseid tsükloneid liikuda.

«Stabiilset sooja praegu aga küll näha ei ole,» tõdes Merilain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles