Ilm kisub Peipsi jäässe mõrasid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääolud Peipsil vaadatuna läbi Alajõe veebikaamera.
Jääolud Peipsil vaadatuna läbi Alajõe veebikaamera. Foto: Kalastusinfo.ee

Peipsil ja Lämmijärvel käivad küll kalamehed, aga piirivalvurid ei luba neid veel autoga järvejääle, sest see pole piisavalt turvaline.

Lõuna prefektuuri piiriturvalisuse talituse vanempiiriametniku Mati Miksoni sõnul mõõdeti läinud nädalavahetusel Peipsi järve jää keskmiseks paksuseks 20 sentimeetrit.

Kõige õhemates kohtades oli jää ligi 15 ja kõige paksemates kohtades oma 30 sentimeetrit paks. Ka Lämmijärve ja Pihkva järve jää paksus oli keskmiselt 20 sentimeetrit.

Veel lõppenud nädalavahetusel kulges Peipsil Kodaverest Kasepääni piki rannajoont ühe kuni kolme meetri laiune lõhe, mis eilseks oli juba kokku tagasi läinud. Kodaverest Kasepääni ulatuvat pragu kutsuvad piirivalvurid standardpraoks, sest see tekib järve põhjareljeefist tingituna pea igal aastal peaaegu ühte ja samasse kohta.

Jää mängib

Varnja kordonist öeldi Tartu Postimehele eile, et sel aastal ongi Peipsil palju mõrasid.

«Mõrade tekkimine on paratamatu, sest sooja ja külma ilma vahetumisel hakkab jää mängima,» ütles Mati Mikson. «Ilma muutudes tõmbub jää kokku ning nii tekivad sellesse mõrad, praod ja ka jääkuhjatised.»

Üsna krõbedast külmast hoolimata käivad kalamehed Peipsil ja Lämmijärvel kalastamas, nädalavahetustel on neid rohkem, nädala sees pisut vähem. Seni ei ole Peipsil, Lämmijärvel ja Pihkva järvel inimestega õnnetusi juhtunud.

«Kalamehi on järvel veel vähe,» ütles Laaksaare sadamavaht Sirje Heinoja, kes on küll haiguslehel, kuid töö juures toimuvaga kolleegi ja suhtlusvõrgustike kaudu kursis.

«Kalamehed on mugavad, nad ootavad, millal autoga jääle võib minna. Jalgsi ja mootorsaanidega lähevad järvele vähesed. Internetifoorumites käib suur arutelu, kui paks jää juba on,» rääkis ta.

Autoga jääle ei saa

Sirje Heinoja lisas, et õige rahvarohkeks muutuvad Peipsi ja Lämmijärv siis, kui särg hakkab võtma. «Läti poisid ongi ju peamiselt särje peal väljas,» märkis ta. «Tänavu võib oma kuu aega veel minna, kui särg võtma hakkab.»

Mati Miksoni sõnul ei ole praeguste jääolude tõttu veel turvaline sõidukeid Peipsi, Lämmijärve ja Pihkva järve jääle lubada.

Piirissaare rahvas on Sirje Heinoja sõnul oma talitee järvele maha märkinud ning saare ja suure maa vahet sõidavad piirissaarlased mootorsaanidega. Ka valla hõljuk on töökorras ning sellega tehakse vajalikke sõite.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles