Üleujutused ja vihm nihutavad kartulipanekut

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemenkartul
Seemenkartul Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Veel kohati kevadistest suurvetest märg maa ning pealesadav vihm ei luba mitmel pool Eestis kartulikasvatajatel töid harjumuspärasel ajal alustada. See nihutab ka sügisest noppimisaega.

MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimees Kalle Hamburg kinnitas, et kartulipanek on viibinud, kuna muld on märg ja pori sisse ei saa kartulit panna.

«Tänaseks päevaks rong veel läinud ei ole, kuid viimased kaks nädalat on olnud ebasoodsad. Siin alles eelmisel neljapäeval-pühapäeval tuli kõva padukas, mis uhtus lausa mulla põllu pealt ära. Kui oleks kartul seal maas olnud, siis oleks ka selle ära uhtunud,» rääkis Hamburg, kelle põllud asuvad Raplamaal.

Signaali, et keegi oleks kehva ilma ja hiljutiste üleujutuste tõttu kartulipanekust pidanud loobuma, ei ole kartulikasvatajate ühingule tulnud. Pigem on üle Eesti üksikud piirkonnad, kus ilm on kevadtöid takistanud. Hamburg tõi lisaks oma kodukandile näiteks ka Valgamaa.

Hilisem mahapanek tingib vegetatsiooniperioodi tõttu ka noppimisaja nihkumise. «Hiljem sooja mulda maha pandud kartulil on muidugi soodsam stardipositsioon ning tema algareng on kiirem. Sügiseks aga jääb kindlasti mingi mahajäämus ning koristamine jääb hilisemaks,» sõnas Hamburg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles