Poola kõrgvesi nõuab uusi ohvreid ja piirab Varssavit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud Sandomierz Poola lõunaosas.
Üleujutatud Sandomierz Poola lõunaosas. Foto: Reuters/ScanPix

Viimaste aastate võimsamad kevadised tulvaveed on nõudnud Poolas juba üheksa inimelu ning seni peamiselt riigi lõunaosa kimbutanud suurvesi jõudis ka Kesk-Poola ja pealinna Varssavini.

«Üheksa inimest on surnud, kolm on kadunud. Viimane ohver oli 70-aastane mees, kes uppus oma Tarnobrzegis (linn Poola kaguosas) asuvas kodus,» teatas päästeameti esindaja Pawel Fratczak uudisteagentuurile AFP.

Poola raadio kodulehekülje teatel olid viimasteks ohvriteks aga 59-aastane Tarnobrzegis elav mees ja 63-aastane meesterahvas, kes hukkus riigi lõunaosas asuva Juszczyna asula lähistel.

Peaminister Donald Tusk ütles täna parlamendi ees esinedes, et riiki tabanud tulvad on viimase 160 aasta võimsaimad.

«Me räägime umbes 10 miljardi zloti (37,7 miljardit krooni) suurusest kahjust,» lausus Tusk. «Olukord Wisła jõe basseinis on märksa hullem kui viimaste suuremate tulvade ajal 1997. aastal.»

Poola pikim ja suurim jõgi on tõusnud üle kallaste ning on tekitanud riigi lõunaosas suuri kahjustusi. Tulvade tõttu on oma kodudest evakueeritud tuhanded inimesed.

Varssavis tõusis veetase täna hommikul 740 sentimeetrini ning võib ekspertide hinnangul kerkida veel 40 sentimeetrit. Kõige kõrgem veetase Wisłas mõõdeti 1844. aastal, mil näitaja küündis 852 sentimeetrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles