Kevadine suurvesi uputab Põhja-Rootsit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle kevade asendamatud jalanõud ka Rootsis on kummikud
Selle kevade asendamatud jalanõud ka Rootsis on kummikud Foto: SCANPIX

Rootsi meteoroloogiateenistus SMHI hoiatas riigi põhjapiirkondi võimaliku üleujutuse eest, kuna veetase jõgedes-järvedes on kerkinud kõrgele.


Jämtlandi maakonnas on veetase eriti kõrgel ja on tekkinud oht, et Hammerdali hüdroelektrijaama ähvardab üleujutus hoolimata sellest, et öösel olukord veidi leevenes, vahendas The Local.

Päästeameti esindaja Nicolas von Essen rääkis, et veetase langes öösel 2,5 sentimeetrit, kuid jaama ümber laoti liivakotte ja kaitsevalli ehitamist jätkatakse täna.

Üleujutuste tõttu on Västerbottenis ja Norrbottenis suletud mitmeid maanteid. Kõige keerulisem on olukord siiski Jämtlandi maakonnas. Von Esseni sõnul kavatseb päästeamet päras hommikust ilmaprognoosi fotografeerida kõiki piirkonna jõgesid.

SMHI ennustuse järgi võib veetase mõni päev veel tõusta, kuid kaugemal põhjas on kõrghetk läbi.

Hiljutised üleujutused on lõhkunud teid kogu Põhja-Rootsis, kuid enamus neist avati liiklusele eile. Täna hommikul oli neli maanteed veel suletud Norrbottenis ja Västerbottenis.

Meteoroloogiateenistus edastas kolmanda klassi hoiatuse üleujutusest Angermanälveni lisajõe Fjällsjö kohta ja Indalsälven lisajõe Hårkan kohta.

Kolmas klass on skaala kõrgeim ja see tähendab tõsiste üleujutuste riski ja ohtu üldsusele.

Teise klassi hoiatus üleujutusest edastati Skellefteå ja Pite jõgede neile osadele, mis jäävad madalamatesse kohtadesse. Teine klass tähendab tõsist üleujutuse riski teatud paikades ja mõningat ohtu üldsusele.

Kuna ilm läheb lähipäevil jahedamaks, siis annab see lootust, et kevadine suurvesi annab veidi järele ja seda eriti väikestes ja keskmise suurusega veekogudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles