Professor selgitab: mis on põhjustanud Eestis praegused ilmaolud?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe talveilm.
Soe talveilm. Foto: Küllike Rooväli

Tallinna Tehnikaülikooli meteoroloogiaprofessor Sirje Keevallik ütles praegust ebatavaliselt sooja talveilma kommenteerides, et selle põhjuseks on ookeanilt pärit tsüklonid.

Miks on täna Pariisis 14 ja Eestis 4 kraadi sooja?

Euroopas suhteliselt haruldase talve põhjustajad on Atlandilt ridamisi saabuvad tsüklonid. Sügisel jahtub ookean aeglasemalt kui manner ja seepärast toovad tsüklonid kaasa sooja ja niisket õhku. Tavaliselt käib sügistalvel meie aladel võitlus Atlandilt saabuvate madalrõhkkondade ja Siberi kohal laieneva külma kõrgrõhkkonna vahel, kus kumbki pool ei taha alla anda, aga tänavu läks teisiti.

Miks?

Tsüklonite teekonnad määrab polaarfront, mis eraldab külma polaarõhku soojast parasvöötme õhust ja moodustab pooluse ümber neli-viis põhja-lõunasuunalist looget. Polaarfrondi ülapiiril tormavad läänest itta ülitugevad tuuled – jugavoolud – ja pikkamisi nihkuvad samas suunas ka looked. Tänavusel sügistalvel on aga polaarfront praktiliselt seiskunud sellisesse asendisse, et Euroopa jääb frondist lõuna poole ja Põhja-Ameerika põhja poole. Sellest siis vihm ja plusskraadid meil ning lumi ja pakane Ameerikas.

Kaua taolised ilmaolud veel kestavad?

Raske ennustada. Igatahes ümbruskond on praegu nii kaua soe seisnud, et isegi siis, kui Siberi kõrgrõhkkond oma külma hingusega meieni jõuab või mingi vägi polaarfrondi liikuma lükkab, ei saa pakane kaua kesta, sest Päike hakkab üha kõrgemalt käima ja kevad läheneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles