Maanteedel on kõrgendatud põdraoht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põdra ja auto kohtumine võib mõlemale halvasti lõppeda.
Põdra ja auto kohtumine võib mõlemale halvasti lõppeda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maanteeameti teatel on praegu metsamassiivide ja looduslike aladega piirnevatel maanteelõikudel suur võimalus, et teele satuvad põdrad. Autojuhtidel tuleks eriti tähelepanelik olla varahommikuti ja hilisõhtuti.

Nimelt on käimas põtrade kevadine ränne talvitusaladelt suvistesse toitumispaikadesse.

Kevade saabumine ning hetkel sellega kaasnev suvesoe on lehtpuud kiirelt lehte ajanud, mistõttu vahetavad ka põdrad oma toidulauda ning võtavad selleks pikemaid rännakuid ette. Põdrad rändavad kümneid kilomeetreid ning ületavad sageli ka tiheda liiklusega maanteid.

Maikuu on ka see aeg, mil põdralehmad oma eelmise aasta vasikad hülgavad. Üksi jäänud noorloomad on väheste kogemustega ning võivad käituda ettearvamatult, eriti maanteedel ja liikuvate sõidukite suhtes.

Autojuhtidel tuleks eriti tähelepanelik olla varahommikuti ning õhtul videviku ajal. Nendel aegadel on põtrade liikuvus suurem, samas kui autojuhi jaoks nähtavus on halb.

Looma märkamisel maanteel tuleks kiirust vähendada ja vajadusel peatuda ning arvestada, et esimesele võib järgneda ka teine. Kindlasti ei tohi anda signaali, sest ka juba üle maantee jõudnud loom võib ehmatada ning pöörduda tagasi teele kui tuldud «turvalisele rajale».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles