Ornitoloogid päästsid nööridesse kinni jäänud staar-toonekure

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must-toonekurg.
Must-toonekurg. Foto: Rein Nellis.

Ornitoloogid käisid Saaremaal päästmas staar-toonekurge Priitu, kes oli heinarullinööridesse kinni jäänud.

Esmaspäeval läksid ornitoloogid uurima, miks musta toonekure Priidu saatja on juba mitu päeva järjest sama koha pealt signaali saatnud, kirjutab Oma Saar. Põduste jõe alamjooksult leitigi end vanadesse heinarullinööridesse aheldanud kurg.

Ornitoloog Renno Nellis ütles, et Priidu oli jões hulpivaid nööre ilmselt rünnata püüdnud, kuna need võisid saagi moodi välja näha.

Mingeid nähtavaid vigastusi kurel näha ei olnud ja Priidu tõusis vabanedes ilusasti lendu.

Eilseks ei olnud Priidu saatjalt aga uut signaali tulnud ning linnuteadlane kahtlustab, et linnu kraavi ääres kinni olles ei saanud saatja piisavalt päikeseenergiat koguda.

Priidu kaasa Piia on aga juba seitsmendat päeva teel lõunasse talvituma. Ta alustas oma teekonda koos Valjala kurega, keda kutsutakse Valjaks, 6. augustil. Viimane signaal jõudis Valjalt ja Piialt ornitoloogideni Põhja-Ukrainast, teatas Nellis.

Isaslinnud tulevad suveks tavaliselt veidi varem kohale ja lahkuvad hiljem. Nellis arvas, et Priidu kogub nüüd veel paar päeva jõudu ja asub siis samuti teele.


Eestis on kokku üheksa rõngastatud musta toonekurge, neist kolm (Piia, Priidu ja Valja) elavad Saaremaal ja kolm mandril. Kolm rõngastatud lindu on tänavuaastased pojad, kellest üks pärineb Piia ja Priidu pesast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles