Mullu oli kõige soojem kuu juuli, kõige külmem aga märts

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur vihmasadu Haapsalus.
Suur vihmasadu Haapsalus. Foto: Eduard Laur

Möödunud aasta paistab silma sooja ja kuiva suve ning lumevaese aastalõpu poolest.

Ilmateenistuse aasta ülevaatest selgub, et juulis oli keskmine õhutemperatuur 17,7 kraadi, samas kui kogu suve keskmine oli 0,3 pügala võrra madalam. Kõige külmemal kuul, märtsis, oli keskmiselt 6,3 kraadi külma.

Soe ja vihmane mai

Kui veel märtsis oli ilm tavapärasest külmem, siis mai oli jällegi üks poole sajandi soojemaid. Nimelt oli Eesti keskmine temperatuur maikuus 13 kraadi. Viimase 50 aasta jooksul on maikuu õhutemperatuur olnud soojem vaid korra - 1993. aastal, kui keskmine temperatuur oli 13,6 kraadi.

Maikuusse jäävad ka möödunud aasta kõige vihmarohkemad päevad. Näiteks oli 17. mail Haapsalus tugev vihma- ja rahesadu, mil kahe tunniga sadas maha 65 mm vihmavett. 18. mail Sõrves alla sadanud 110 mm on sealses vaatlusreas teisel kohal. Päev hiljem olid suuremad sajud teiselpool Eestit Jõhvis ja Kundas.

Suve- ja sügiskuud olid mullu Eestis soojad: suve keskmine õhutemperatuur oli 17,4 ja sügisel 8,2 kraadi. Viimane annab alates 1961. aastast viienda koha. Kõige soojem oli 2011. aasta, kui keskmine oli 9 soojakraadi.

Lumevaene aasta lõpp

2013. aasta esimestel kuudel jagus lund kõikjale rohkelt ning lumi kadus lõplikult alles 20. aprillil. Esimene lumesadu tuli maha juba rekordiliselt vara, 25. septembril.

Novembri lõpus maad katnud lumevaip pidas vastu vaid paar päeva ning sulailmade tõttu kadus vähenegi lumi lõplikult 14. detsembriks.

Detsember oli ka viimase poole sajandi üks soojemaid. Aasta viimasel kuul oli keskmine õhutemperatuur 2,5 kraadi.

Maksimaalne tuule kiirus - 33,2 m/s (29. oktoobril Vilsandis)

Kõige sajusem päev - 110 mm (18. mail Sõrvel)

Kõige külmem päev - -28,7 kraadi (19. jaanuaril Jõgeval)

Kõige soojem päev - 32,5 kraadi (8. augustil Valgas)

Kõige paksem lumikate - 71 cm (6. aprillil Tuulemäel)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles