Detsember oli viimase poole sajandi üks soojemaid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klimatoloog Ain Kallis
Klimatoloog Ain Kallis Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Klimatoloog Ain Kallis ütles, et detsmber oli viimase 50 aasta üks soojemaid ning keskmise temperatuuri poolest jäi kuu teisele-kolmandale kohale.

«See talv, kui veebruaris midagi ei tule, kujuneb ka ilmselt pehmeks. Viimase 50 aasta jooksul oli detsember soojuselt teine-kolmas,» lausus klimatoloog.

Kui täna teatas Jaapani meteoroloogiaamet, et 2013 oli maailma 123 aasta pikkuse temperatuuride mõõtmise ajaloos soojuselt teine, siis Eesti puhul oli tegemist võrdlemisi tavalise aastaga. Alates 1961. aastast oli möödunud aasta soojuselt kaheksandal kohal. «Me pole täielikult kokku võtnud, aga esialgsete andmete järgi väga põrutavalt soe polnud. Talv oli külm. Meie aasta keskmist temperatuuri mõjutavad kõige rohkem talve temperatuurid. Kui talved on jahedad, siis aasta temperatuur, isegi kui suvi on palav, jääb jahedama poole,» märkis Kallis.

Kliimateadlane Eesti viimaste aastate temperatuurides anomaaliat ei näe ning ütles, et kliima kõikumine on tavaline. «Klimatoloogid ütlevad, et kui on kaks või kolm aastat ühele või teisele poole, kas väga soojad või väga külmad, siis see on tavaline kliima kõikumine. Kui kümmekond aastat on ühele poole, siis seda nimetatakse kliima anomaaliaks. Alles siis, kui 30 aastat on kindlalt ühele või teisele poole läinud, siis see on kliima muutumine enam-vähem ühes suunas.»

«Kui meil oli nüüd kolm aastat väga lumist aega, ei tähenda see, et väga külmad talved tulevad tagasi. Ja siis kui tulevad soojad talved, siis me ei saa täiesti kindlalt öelda, et asi on nüüd ühele poole kindlalt läinud,» sõnas Kallis. «1990ndatel aastatel olid sellised perioodid, kus arvasime on tuleb põlvkond noori, kes ei saagi suusatada. Siis tulid lumised ajad tagasi nagu meie kandis normaalne on.»

Võrreldes näiteks sajandi taguse ajaga on Kallise sõnul praegu soojem periood, aga peaks arvestama, et Eesti kliima on siiski väga muutlik. «Nagu ikka on mõningaid perioode, mis on üllatavalt soojad. Aga näiteks 1870 kuni 1900 oli ka väga külmasid aastaid. Praegu elame mõnusal ajal ja peaksime mõnu tundma, et ei pea külmetama. Peame arvestama seda, et Eesti kliima on väga muutlik. Näiteks 1987. aasta jaanuar oli kõigi aegade kõige külmem jaanuar ja 1989 oli kõigi aegade kõige soojem jaanuar.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles