Kõinastu laiult leiti salapärased jäljed

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspertide hinnangul on kõige tõenäolisem, et jäljed kuulusid hundile või koerale.
Ekspertide hinnangul on kõige tõenäolisem, et jäljed kuulusid hundile või koerale. Foto: SCANPIX

Kõinastu saarevaht Roberta Erelt avastas möödunud nädalal saarelt suuremõõdulised jäljed, mille kohta teadlased ühest vastust anda ei ole suutnud, kuid arvavad, et need kuuluvad siiski koerlasele, mitte kärplaste sugukonna alla käivale ahmile.

Saarevahile tundusid jäljed imelikud, kuna need olid koera käpa jäljest tunduvalt suuremad, kirjutas Meie Maa.

«Meil on endal suur koer ja tegime tema jälje sinna kõrvale, selle suurus oli üks kolmandik leitud jäljest,» rääkis Roberta Erelt.

Alguses tundus talle, et tegemist võib olla ahmi jäetud jäljega. «Ahmi viies varvas, mis on teistest kõrgemal, jätab ehk lume peale jälje,» arutles saarevaht. Ent porisest kohast avastatud jäljel võis selgesti näha nelja varvast, mis seadis mõtte kaljukassist kahtluse alla.

Saarevaht pildistas 10x10 sentimeetrised jäljed ja saatis uurimiseks Tallinna loomaaia direktorile Mati Kaalule ning loomaaia teadusliku liigikaitse labori juhatajale Tiit Maranile. Fotot jälgedest on võimalik näha siin.

Kaal toetas teist saarevahi oletust, et jälg võib kuuluda ilvesele, kes libedal pinnasel küüned välja ajas.

Kuid ilvese käpa jälg ei saavat nii suur olla. Kõinastu saarevahi arvates peab tegemist olema pika sammuga loomaga, sest jahimees mõõtis kahe jälje vaheks 40 sentimeetrit.

Tiit Marani sõnul saatis ta Kõinastult avastatud jälgede pildid omakorda mitmele spetsialistile edasi.

«Algul tekkis palju erinevaid arvamusi. Pakuti kobrast ja saarmast, kuid need on ekslikud, sest vaadati üksikuid jälje pilte, kuid mitte neid, millel oli näha ka jälje samm,» ütles Maran. Lõplikuks arvamuseks pakkus nii tema kui ka teised fotosid vaadanud, et tegemist on siiski libisenud koerlase jäljega. «Teist võimalust praktiliselt olla ei saa. Sammu vahe viitab koerlase astumisele. Kas kodukoer või hunt,» sõnas Maran.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles