Eesti sookurg tegi ränderekordi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured. Vasakul satelliitsaatja saanud noor sookurg Ahja 4.
Sookured. Vasakul satelliitsaatja saanud noor sookurg Ahja 4. Foto: Aivar Leito

Sel suvel Põlvamaal Ahja küla lähedal satelliitsaatja saanud noor sookurg Ahja 4 jõudis 20. novembri keskpäeval Etioopias Addis Abeba lähedal asuvasse talikorterisse. Rekordilise rände kogupikkus on ligi 6000 kilomeetrit.

Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur Aivar Leito sõnul oli sookure rände kogupikkuseks 5800 kilomeetrit ja see kestis kokku 61 päeva (22. septembrist kuni 20. novembrini). «See on lõunapoolseim punkt, kust märgistatud sookurgi leitud on,» ütles Leito.

«Valdav osa Euroopas pesitsevatest sookurgedest talvitub Edela-, Lõuna- ja Kagu-Euroopas ning Põhja-Aafrikas Alžeerias ja Tuneesias.»

Leito rääkis, et enamuse sookurgede rändetee pikkus sünnikohast talvitamisalani on paartuhat kilomeetrit. Kõige pikemaid rändeid teevad tema sõnul Soome idaosas pesitsevad kured, kellest osa rändab sarnaselt Eesti kurgedega talvituma Etioopiasse ja nende rändetee on kuni 6500 kilomeetrit. «Siiski talvitub enamus Soome kurgi ikkagi Euroopas ja Põhja-Aafrikas,» täpsustas ta.

Satelliitsaatja paigaldasid sookurele Eesti Maaülikooli vanemteadur Aivar Leito, doktorant Ivar Ojaste ja ornitoloog Urmas Sellis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles