Üks torm teise järel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm Tallinnas.
Torm Tallinnas. Foto: Siim Sipsaka

Nädalavahetusel kimbutavad meid tugevad tuuled ja sajuhood, mis vaibuvad esmaspäevaks, samas võtab Aafrikast suuna põhja poole järgmine tsüklon, mis võib mõnel pool Euroopas ka lund tuua.

Lähema 7 ööpäeva jooksul jätkub tsüklonite kiire rännak üle ja ümber Skandinaavia. Kui seejuures vahel ka madalat päikest näeb, pole kaamosest veel meelerahu rikkujat, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain oma ülevaates.

On arvutatud, et reede õhtul ja ööl vastu laupäeva on Grööni merel tõeline monstrum, mille keskmes on õhurõhk alla 940 hPa ning vägev õhurõhkude vahe lubab arvata 40-50 m/s ulatuvaid tuuli. Hea, et see sünnib kaugeil meredel, laevad on nii nähtava tormi eest kindlasti varjunud. Suurest tormist saab osa ka Norra rannik. Meil siin Läänemere ääres, kuhu hiigeltsükloniga kandub väga soe õhk Atlandilt, ei tohiks päris tormi tulla.

Aga jälgida tuleb veel üht osatsüklonit, mis tekib ööl vastu laupäeva Fääri saarte lähedal ja kihutab suure tsükloni servas läänest itta üle Botnia põhjaosa ja Soome algul Valge mere poole, hiljem kaldudes kagu suunas Loode-Venemaale.

Väga tugev edela-, lääne- ja lõpuks lääne-loodetuul peaks laupäeval ja pühapäeval meid kimbutama küll, aga siin jälgige jooksvaid prognoose, sest osatsükloni tee võib kulgeda lähemalt või kaugemalt. Aeg-ajalt sajab ka vihma, kuid suurt sajuhulka pole ette näha.

Pühapäeva õhtupoolikul ja esmaspäeval Läänemere ümbruses rahuneb ja sajuhood lõpevad. Samas kujuneb Fääri saarte lähedal uus kiiresti süvenev tsüklon. Arvutuste järgi käitub see tavapäraselt, jättes kogu vihase jõu Norra rannikule ja minnes seejärel hääbumise teed, libisedes mööda Skandinaavia rannikut Venemaa vete kohale.

Kui põhja pool olukord rahuneb, ilmub silmapiirile uus tegija. Ega siis ainult ookean sooja säilita, ka Vahemeri on novembri kohta tavatult soe ja 25-kraadine vesi on juba pikemat aega elus hoidnud tsükloni, mis praegu keskmega Genua lahe kohal.

Niipea, kui Läänemeremail  rahuneb, tekib uus ja kiiresti süvenev tsüklon tõenäoliselt Alzeeria või Tuneesia rannavete kohal ja võtab suuna Euroopale. Tohutult vett ja tuulevilet saab esmaspäeval- teisipäeval kõige rohkem ilmselt Itaalia, siis aga suundub tsüklon Kesk-Euroopasse ja nädala teises pooles riivab korraks Läänemerd ja seejärel suundub hoopis Põhjamerele.

Kuna sellise käigu juures saabub meile soe õhk Vahemere idaosast, tõenäoliselt lund oodata pole. Küll võib lund aga tulla mujal Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles