Astronoom: Päikesega ei toimu midagi traagilist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Viik.
Tõnu Viik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Astronoom Tõnu Viik ütles Päikese ebatavaliselt madalat aktiivsust kommenteerides, et midagi traagilist taevakehaga ei toimu ja karta pole vaja.

«Päike ei ole kaugeltki nii aktiivne, kui ta peaks olema,» tõdes Tõravere observatooriumi teoreetilise astrofüüsika töörühma vanemteadur Viik. «Aga see ei ole midagi erakordset Päikese selles ajaloos, mida meie tunneme ja mille jooksul oleme teda jälginud ja üleskirjutusi teinud.»

«Selliseid väheste plekkidega perioode on küll olnud. Üks oli näiteks siis, kui valitses Louis XIV, Päikesekuningas. Siis ei olnud Päikesel üldse plekke, võib-olla sellepärast, et ta kuningat kartis. Ja kui Louis suri, tulid plekid tagasi nagu imeväel,» rääkis astronoom.

«Millegipärast langes too aeg kokku nõndanimetatud väikese jääajaga – Euroopas oli kole külm, vanade meistrite maalidel on kanalid jääs ja kõik uisutavad seal lõbusalt, proovige nüüd seda teha! Oli külm, aga see võis ka kokkusattumus olla. Kliimateadlased ei näita päris selgesti näpuga Päikese peale, et vat sina oled süüdi,» jätkas ta.

Viik meenutas, et juba viie aasta eest hakati rääkima, et Päike korraldab oma siseehitust ümber. «Tookord jättis Päike selle asja pooleli, aga võib-olla võtab ta nüüd selle ette. Kui me ilma oskame juba päris kenasti ennustada, siis Päikese tegevust mitte,» ütles täheteadlane.

«Niipalju saame aga ennustada, et kui Päikesel mingisugune suur aine väljapurskamine toimub, on mõne päeva pärast ka Maa lähedal oodata huvitavaid asju – virmalisi ennekõike. Eelmisel aastal kardeti, et äkki ütlevad kõik elektrisüsteemid üles ja seda on nad minevikus ka teinud. Ega inimesed asjata ei karda, aga see pole nii traagiline olnud, mõned tunnid ilma elektrita,» kirjeldas Viik Päikese aktiivsuse kasvuga kaasnevat.

Igapäevast elu see tema kinnitusel aga ei mõjuta. «Midagi traagilist minu meelest nüüd küll ei toimu,» rõhutas astronoom.

Lisaks pani ta inimestele südamele, et need Päikese tegevust palja silmaga ei uuriks. «Palun ärge keegi hakake vaatama Päikest palja silmaga või mis veel hullem, binokli või teleskoobiga. Ikka tuleb mingisugune filter vahele panna,» rääkis Viik. Selleks sobib näiteks kahelt poolt tahmaseks tehtud klaas, CD või flopiketas. «Siis näeb päikseplekke päris ilusasti. Praegu peaks Päikesel jälle aktiivsuse puhang olema,» ütles Viik.

Mitmed Päikest uurivad teadlased on spekuleerinud, et Päike naaseb praegu lihtsalt rahulikumasse olekusse – 1940. aastatest saati on taevakeha ebatavaliselt aktiivne olnud. Kui see on tõsi, võib leevenduda ka globaalne soojenemine. «Tont seda teab, seda on raske ennustada ja öelda midagi täpsemat, aga ilmselt on see jutt õige. Kuid kordan veel kord, et karta ei maksa,» sõnas Viik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles