Meteoalarm näitab ilmahoiatusi 650 Euroopa piirkonna kohta

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Meteoalarmi kodulehest.
Fragment Meteoalarmi kodulehest. Foto: www.meteoalarm.eu

Euroopa avalike ilmateenistuste ametlik ilmahoiatuste koduleht

www.meteoalarm.eu

on täienenud Euroopa piirkonna kaardiga, andes nüüd ülevaate kõikidest aktuaalsetest ilmahoiatustest ligikaudu 650 piirkonnas, kokku 30 riigis.

Rahvuslikud ilmateenistused edastavad hoiatusi 10 parameetri kohta ulatusega 24 kuni 48 tundi, vahendas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja.

Ilmahoiatusi on võimalik tellida uudisvoona (RSS) ning need on lihtsalt ühildatavad erinevatesse meediakanalitesse. Möödunud nädalal tehti Meteoalarmi lehel avalikuks ka Eesti ilmahoiatused.

Meteoalarm on loodud Euroopa meteoroloogiateenistuste ühenduse Eumetnet ja Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni kuuluvate Euroopa ilmateenistuste initsiatiivil. Alates loomisest, 2007. aastast on sellel registreeritud enam kui miljard külastust. Tänu Meteoalarmi kodulehe uuenemisele huvi selle vastu veelgi suurenenud.

Eesti ilmateenistus on Meteoalarmi veebilehte jälginud alates selle avalikustamisest.

«Nüüd, pärast testimisperioodi, oleme uhked, et saime liituda veelgi üksikasjalikuma Meteoalarmiga,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor Jaan Saar. «On väga oluline, et ka meie hoiatusi Euroopa kohe näeks. Loodame paremale koostööle ka avalikkuse, meedia ja kriisikomisjoniga, et lahendada Eestis ilmahoiatustega seotud küsimusi,» märkis ta.

Koduleht www.meteoalarm.eu pakub kõigile arusaadavat sümbolitest ja kaartidest koosnevat süsteemi värskeimate hoiatustega pea kogu Euroopa kohta kuni 48 tunniks. Kus iganes Euroopas te ka viibiks, selge ja sisutihe info aitab teil planeerida oma reisi või muud ilma suhtes tundlikku tegevust. Meteoalarmist saab vaadata, kus võivad äike ja tugevad vihmasajud üleujutusi põhjustada, milline on laviinioht, kas udu tõttu lükkuvad edasi lennud või kas kuum ja kuiv ilm suurendab metsatulekahjude riski jne.

Kõik piirkonnad riikide kaartidel on värvkodeeritud ning esitavad hoiatusi neljal tasemel: punane näitab eriti ohtlikke ilmatingimusi, järgmised tasemed on märgitud oranži ja kollasega, viimane tase on roheline ja näitab, et raskeid ilmatingimusi oodata ei ole. Inimesed, kes ei erista värve, saavad valida halli värviskaalaga kaardi.

Meteoalarm on ühtlasi ka rahvuslike hoiatussüsteemide portaal, kus täiendava kohaliku info vaatamiseks tuleb klõpsata sobiva rahvusliku ilmateenistuse logol.

Euroopa meteoteenistuste ühendus Eumetnet arendab tihedat koostööd ka hüdroloogiaekspertidega, et tulevikus välja töötada varased hoiatused üleujutuste ja tugevate vihmasadude kohta. Juuni lõpus kohtuvad Meteoalarmi meteoroloogid hüdroloogiaekspertidega kogu Euroopast ühisel konverentsil Lelystadis Hollandis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles