Kõige ustavam sõber, kes on alati sõber

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastane Weimari jahikoer Sabine-Savannah,
Aastane Weimari jahikoer Sabine-Savannah, Foto: Marina Puškar

Aegade algusest on koer inimesele kõige lähedasem loom, oma peremehele vankumatult truu, hell ja hooliv, kuulekas ja valvas, heatahtlik ja tark. Muidugi on igal koera(tõu)l isemoodi iseloom, aga ta on alati oma omaniku(pere) parim kaaslane ja tohutu tujutõstja. Arter palus kuraditosinal koerainimesel tutvustada oma neljajalgseid sõpru.
 

Aastane Weimari jahikoer Sabine-Savannah, hellitusnimega Saba (kõigi nende sabade auks, mis sellel tõul on aegade jooksul maha raiutud)

Weimari jahikoer näeb iseenesest lahe ja vahva välja, nagu teiselt planeedilt – noorest peast on koerad hallid ja silmad on sinised, vanemaks saades muutub karv pruunikamaks ja silmad merevaigukollaseks. Ta on sõbralik, lustlik kaaslane – tahab kogu aeg peremehega koos olla. Seepärast on ta sage külaline ka meie kontoris, kus tema peamiseks ametiks on kolleegide prügikastide revideerimine.

Nelja-aastane kääbusšnautser Morgensilber Eye Candy, hellitusnimega Candy

Candy on selline koer, kes pere söömisajal tuletab visalt meelde, et ka temal peaks laua taga koht olema. Ta võib õues nõrkemiseni pulgamängu mängida ehk joosta ja ära tuua loobitud roikaid. Ta armastab diivanil lesides end koduste külje alla pressida. Ja jalutuskäigul ei jäta lugemata ühtegi ajalehte ehk teiste koerte sirtsutatud märke.

Muidu väga leebe koer.

Peaaegu kahene Bourboni linnukoer Hebe, passinimega Hebe Mazas Brolis (Canine Dawenasti X Farenheit du Pech du Cayrol)

Kuna see polnud meie esimene koer, julgesime riskida ja võtsime korterisse linnukoera. Igapäevane tund aega vabalt jooksmist tagab koera hea kehalise ja vaimse tervise ja on mullegi kasuks tulnud. Pargis on temaga lihtne: inimesed ega teised koerad teda eriti ei huvita, kuna ta jookseb andunult lindude järele. Oleme Hebega usinasti tunnis käinud ja tema õpihimu ning koostöötahe on silmapaistvad.

Kindlasti peab koer olema sõbraliku olemisega, mitte selline, et meid nähes inimesed teisele poole tänavat lähevad.

Üheksa-aastane lühikarvaline taks Milli Miller Kitsekilaja,kodunimega Tuuli

Leebe ja truu. Parim sõber ja kaaslane iga ilmaga. Pere personaaltreener, sest taks tahab palju joosta ning metsas käia, mida talle lapsepõlvest peale ka võimaldanud oleme. Jahikoer, kelle kirg metsas oma võimusesse võtab ja ta jälgipidi seitsme tuule poole viib.

Tuuli ei ole liiga suur ega liiga väike, teda ei pea kammima ja ta ei aja karvu. Tuuli on naljakas, taksid vist enamasti on. Mina tahtsin, et temaga saaks koos sporti teha, ja lapsed tahtsid, et saaks rasketel päevadel taksi diivanil silitada ja natuke kaissu võtta. Tuuli on nurisemata täitnud kõik tema peale pandud ootused.

Üheksa-aastane kesk-aasia hurt ehk tazi Melekuš Džambai ehk koduselt Džami

Ta on kass-koer (legendi järgi põlvneb tazi gepardist), tema liigutused on graatsilised, iseloom on kassilikult ettearvamatu, isegi tema hommikuse ringutuse juurde käiv hääl on pigem «näu» kui «auh». Ta on ülihea sprinter, jookseb kuni 70 km/h ja naudib kordi, kui nn jalutuskäik toimub autoga (koer jookseb auto kõrval põllul). Metsas kihutab ta sportliku vormi hoidmiseks täiskiirusel oma kümmekond ringi, nagu ajaks nähtamatut jänest taga.

Vaatamata oma inglinäole on ta väga hea koduvalvur, alfa-isasena peab oma kohustuseks koristada teelt kõik teised koerakutid. Kui aga sõpru näeb (pole vahet, kas inimesi, hobuseid või koeri), naerab laginal, igemed paljad.

Kaheaastane krants Kuts, kes on midagi karjakoera sarnast ehk ...

Võib-olla pole üldse koer, võib-olla on kõrberebane. Pärit on ta Puhja kandist, aga meie koju jõudis varjupaigast.

Kuts on tavaolukordades väga rahulik ja malbe. Emane. Pisut kartlik, eriti madalahäälsete ja peakattega varustatud meeste suhtes, ju on tal varajases nooruses nendega olnud halbu kogemusi. Küllaltki distsiplineeritud ja hea õppija. Tema peamine ülesanne meie kodus on hoida kõrgel tänulikkuse ja aktiivse eluhoiaku lippu, neid kunste me talt õpime.

Kuueaastane iiri hundikoer Sapwood’s Amusing Aurora, kodunimega Minni

Minni on väga intelligentne, südamlik ja hella hingega. Oskab mõtteid lugeda, solvuda ja pööraselt rõõmustada igapäevaelu ilusate hetkede ning heade suhete üle. Pahandusi ei tee, ei võta ise laualt toitu, vaid küsib luba, kuigi on maailma suurim koer ja ka suurim maiasmokk. Ei lükka väikesi lapsi ümber isegi mitte kogemata ja lubab neil enda seljas ratsutada (loe: ronida, kallistada, musitada ja natuke karvu kitkuda). Arvan, et Minni on Eesti ja Soome kõige haritum iiri hundikoer.

Minni on armas-kallis musirull!

Üheksa-aastane kuldne retriiver Kuty, passinimega Guldfynd’s Curious C.I.A

Ta on sõbralik ja positiivne. Isikliku vara kaitseks ta näiteks ei sobi. Seda tõugu koer aitab vargal pigem kotti tassida.

Ta tahab kõigiga hästi läbi saada, on sõbra eest. Kui sul on tuju kehv, siis ta tuleb ja tahab miilustada ning pai saada, paneb oma koonu su käe alla ja kõik mõtted lähevad seejärel mujale. Naine ja lapsed võivad teda toita, aga ta saab aru, kelle sõna peres maksab.

Tosina-aastane rotveileri ja labradori segu Karla

Ta on varjupaigast – äärmiselt sõbralik, tore, hooliv ja delikaatne tegelane. Karlale meeldivad väga lapsed. Nii kui ta tänaval mõnda last nutmas näeb, hakkab ta kaasa niutsuma. Aga ujuma ei saa koos temaga hästi minna: ta tuleb kohe vette järele ja tahab sind tagasi kaldale vedada. Kui keegi jällegi ukse taga koputab, siis uriseb ja annab endast märku.

Pooleteiseaastane saksa lambakoer Taavi

Nagu poisslapsed ikka, areneb tüdrukutest aeglasemalt. Hetkel käitub III–IV klassi poistega sarnaselt. Juba teist nädalat jalutab metsas ja mererannas ilma jalutusrihmata. Ei õgi: kui kõht täis, jätab söömise pooleli. Läinud nädalal hakkas esimest korda koduukse taha tulnud valimisagitaatori peale haukuma. Braavo! Et eelmise koera surmast oli möödas aasta, soovisin võimalikult sarnast looma. Paraku on Taavi iseloom hoopis teistsugune. Pole midagi parata, c’est la vie.

Kuueaastane basset-hound Eevi, passinimega Sabina-Shirley Jõulise kerega vigurivänt, kellele meeldib ikka ja alati sülle pugeda.

Eevi on püstitanud omale eesmärgi nahka pista kõik, mis maailmas leidub. Ta osaleb häälekalt pereringis toimuvatel vestlustel ja võõrustab oma kuudis (meie kodus) kõiki toredaid külalisi, olgu need loomad või inimesed. Basset on väga südamliku loomuga, kuid samas toredalt isepäine. Oma väljendusrikka miimikaga lõbustab ta tervet perekonda ja päästab maailma.

Kaheaastane Yorkshire’i terjer Compliment Aston Martin ehk hellitusnimega Asti

Asti on väga energiline koer, kes tahab väga palju liikuda. Kaheksa kilomeetrit jalutamist ilusa ilmaga teeb ta väga õnnelikuks. Isu on tal ka hea, seetõttu peab olema ettevaatlik asjade mahakukutamisega köögis – kõik pistetakse nahka, olgu see siis küüslauk või vitamiin. Ta on küll väike, aga ise peab ta ennast väga suureks ja talle meeldivad väga ka suured koerad. Üldse armastab Asti teiste loomadega mängida. Ainult võõraste inimestega, eriti lastega, võib ta väga umbusklik olla.

Kolmeaastane pikakarvaline kolli Scully, kodunimega Skalli

Meie kaks eelmist kollit olid poisid, see on plika. Kollidel peab olema jooksuruumi, meil on 2303 ruutmeetrit vaba pinda, kus ta saab ringi kimada.

Skalli on laulev koer. Ta ei haugu ... no natuke siiski haugub, aga peamiselt suhtleb minuga oma isikupärasel verbaalsel moel. Ta on erakordselt emotsionaalne. Kui olen vaid pool tundi ära käinud, räägib ta mulle pikad jutud, mis kõik on vahepeal toimunud. Võib ette kujutada, mida kõike ta räägib siis, kui olen kolm päeva ära käinud!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles