Vaiksele nädalavahetusele järgnevad tormised päevad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine meri.
Tormine meri. Foto: Kairi Pihlak

Nädalavahetuse ilm on rahulik, ehkki laupäeval laussajune, kuid uue nädala algul saabub juba korralik rajuilm. 

Eelmise nädala reedel ja laupäeval tormi-iile toonud tsüklon jäi siiski tormihakatiseks ja mõned langenud puud suurt kahju ei teinud. Saabuvaks nädalaks pakuvad ilmamudelid esmaspäevast-teisipäevani kestvat rajuilma, mis haarab esmaspäeval Põhjamere-äärsed maad ja teisipäeval Läänemere-äärsed maad, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain oma nädalaülevaates.

Enne seda tuleb aga tänane päev ja laupäeva öö võrdlemisi rahulik ja Lääne-Eestis ka olulise sajuta, võib-olla koguni selge taevaga. Kuna õhumass on ka sel ajal, kui kõrgrõhuhari meist üle libiseb, võrdlemisi soe, siis õhus miinustemperatuuri ei tule, kuid maapinnal võib küll alla nulli langeda, sest ka tuul sisemaal vaibub.

Arvatavalt tekib juba reedel pärast päikeseloojangut sisemaal siin-seal tihe udu, mis püsib kuni laupäeva hommikuni. Udu hajutab uus tsüklon, mis saabub Norra rannikule,  selle laussadu haarab hommikupoolikul juba terve Eesti.  

Lõuna- ja edelatuul on võrdlemisi tugev, kuid mitte tormine, sama ootame esialgu ka pühapäevast. Esmaspäev möödub suure väikese osatsükloni kaguservas sajusena ja soojana ning tugeva lõunakaare tuulega.

Teisipäeval, mil juba mitme erineva mudeli arvutusel tõttab kiiresti süvenev tsüklon Skagerrakist üle Lõuna-Rootsi Soome Selkamere kohale, tuleb tähelepanu pöörata ka veetasemele, mis senini sel sügisel vaguralt keskmisest madalamal püsinud. Kui aga edelatuule kiirus tõuseb teisipäeval 25-30 m/s, siis peaks vesi kiiresti tõusma. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles