Tartu üleujutatud tänavate avamiseni võib minna veel paar nädalat

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kallaste tõusnud jõgi on teedele vedanud hulga oksi ja sodi, mis tuleb enne liikluse taasavamist koristada.
Üle kallaste tõusnud jõgi on teedele vedanud hulga oksi ja sodi, mis tuleb enne liikluse taasavamist koristada. Foto: Risto Mets

Emajõe suurvesi sundis Tartut sulgema viis tänavat. Et need teed saaks uuesti kasutusele võtta, peab vesi alanema vähemalt 30 sentimeetrit.


Juba neljandat ööpäeva järjest langes vesi Emajões kahe sentimeetri võrra ning täna hommikul mõõtsid hüdroloogid veeseisuks 322 sentimeetrit üle kokkuleppelise nulltaseme. Oma möödunud nädalavahetuse rekordtasemest on jõgi taandunud kaheksa sentimeetrit.

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak rääkis, et esimesena avatakse ilmselt Ihaste tee, kuna selle tänava liiklus on tavaoludes väga tihe. Eelnevalt peab aga jõe veetase langema kokkuleppelise nullpunktiga võrreldes näiduni kolm meetrit ja alla selle. Sinnani võib aga kuluda veel paar nädalat.

Ülejäänud tänavad on kavas avada järk-järgult.

Lisaks jõele on nüüd linnale liiga tegema hakanud ka linlased ise. Nimelt käivad inimesed liigvee vastu rajatud kindlustusi öösiti rikkumas. «Keegi on käinud Oa tänava ääres veele suletud kraavis liivakotte laiali loopimas,» tõi Haak näite.

Samuti ei saa mitmed inimesed aru, et kui päästeamet on pumpamistöödeks piiranud lähedalasuvad kõnniteed ohutuslindiga, siis sellega antakse märku, et inimesed peaksid enda ohutuse huvides päästealalt eemale hoidma. «Selle asemel mõned jalutajad või jooksjad hoopis sõimavad päästeametnikke, et miks nende teekonda takistatakse,» ei mõista Haak inimeste jultumust.

Jõgi on kandnud linna kõnniteedele ja tänavatele sodi, mis tuleb vee alanedes koristada. Haak tõdes, et majandussurutise ajal pole tööjõudu leida raske ning hindas, et teede-tänavate oksarisust ja liivast puhastamine võib minna maksma paarkümmend tuhat krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles