Hõredamad tuhapilved liiguvad Eesti kohal nädala lõpuni

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi vulkaanipurske tulemusel tekkinud tuhapilve levik
Islandi vulkaanipurske tulemusel tekkinud tuhapilve levik Foto: metOffice

Ilmajaama prognoosi kohaselt vabanevad kõrgemad õhukihid Eesti kohal lennukitele ohtlikest tuhapilvedest, kuid madalamatel kõrgustel on vulkaanituha nõrka kontsentratsiooni kuni nädala lõpuni.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi lennumeteoroloogia osakonna juhataja Olga Gusseva sõnul on täna tulnud üks teade piloodilt, kes märkas vulkaanituha pilve. Tegemist oli Rootsi suunas liikunud lennuki piloodiga, kes märkas umbes kahe kilomeetri kõrgusel ohtlikku pilve ja pöördus tagasi.

EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles Postimees.ee'le, et pikemaajalisem prognoos näeb ette, et Eesti kohal tiirleb juba siin juba varem olnud vulkaanitolm.

Merilain lisas, et viimane informatsioon Islandilt on, et vulkaan purskab edasi, kuid uus tolmupilv, mis ka madalamaid õhukihte võib mõjutada, läheb Eestist lõuna poolt mööda.

Soome ilmajaama koostatud 120 tunni prognoos madalamate õhukihtide osas näeb ette, et maapinnal ja kuni 1,5 kilomeetri kõrgusel ei ole sel nädalal vulkaanituha osakesi.

Nõrk kontsentratsioon on ligi 3 kilomeetri kõrgusel ning veidi suurem 6 kilomeetri lähistel.

Kõrgemal leviv ja ohtliku kontsentratsiooniga tuhapilv oli Briti ilmajaama andmetel hommikul kell 9 veel Eesti kohal, kuid oli kella 3 öösel juba osaliselt Põhja-Eesti kohalt ära liikunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles