Visalt püsiv tuhapilv hoiab Eesti õhuruumi suletuna ka täna

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandil Fimmvorduhalsi vulkaani purske tulemusel tekkinud tuhapilv.
Islandil Fimmvorduhalsi vulkaani purske tulemusel tekkinud tuhapilv. Foto: -/AFP

Skandinaava põhjaosa vabaneb vähemalt tänaseks Islandilt pärit vulkaanituha pilve alt, kuid Eesti kohal püsib tuhapilv praktiliselt muutumatult.

«Olulisi muutusi ei ole,» ütles EMHI lennumeteoroloogia osakonna valvesünoptik Natalia Popova. «Õhuruum on suletud ja pilv on kogu Eesti kohal.» Vavesünoptiku sõnul ulatub tuhk praegu atmosfääris 6-7 km kõrguseni, kuid õhtuks juba jälle 11-12 km.

Londonis asuva vulkaanituha jälgimise keskuse mudel näitab valvesünoptku sõnul, et tänase päeva jooksul vabaneb tuhapilvest peaaegu täielikult Norra ja ka Põhja-Rootsi. Samas muutub prognoos kogu aeg ja võib õhtul juba midagi muud näidata.

Valvesünoptik kinnitas, et tuhka on Islandi poolt veelgi juurde tulnud, kuid kahjuks ei näita mudel tuha kontsentratsiooni atmosfääris.

EMHI valvesünoptik rääkis ERR-i uudisteportaalile, et tuhapilv liigub päeva jooksul Põhja-Eesti kohalt lõuna poole. Kui varahommikul oli pilve piir täpselt Tallinna peal, siis kella 12-ks jõuab see Pärnu juurde, lisas ta.

Islandil hakkas märtsi lõpus purskama Eyjafjallajoekulli liustikul asuv Fimmvorduhalsi vulkaan, saates sel nädalal Euroopa kohale peaaegu kogu lennuliikluse halvanud tuhapilve. Viimati purskas Fimmvorduhals 1821. aastal, olles siis aktiivne terve aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles