Eesti kohal visalt püsiv tuhapilv hajub öösel ainult veidi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eyjafjallajökulli liustikul asuv Fimmvörðuhálsi vulkaan.
Eyjafjallajökulli liustikul asuv Fimmvörðuhálsi vulkaan. Foto: AFP/SCANPIX

Prognoosi järgi vabanevad öösel rohkem kui kolm kilomeetrit maapinnast kõrgemal asuvad õhukihid Islandilt pärit vulkaanilisest tuhast, kuid homme hommikuks on pilt jälle endine.

EMHI lennumeteoroloogia osakonna valvesünoptik Svetlana Pudova ütles Postimees.ee'le, et Londonis asuva vulkaanituha jälgimise keskuse mudel näitab täna õhtul kella 21st alates Eesti lääneservast ülemiste atmosfäärikihtide vabanemist tuhapilvest, kuid homme hommikul kella 9ks uletub see taas 15 km kõrgusele. Pidevalt jääb vulkaaniline tuhk püsima kuni 3 km kõrgusele atmosfääri.

Pudova lisas, et tegu on siiski vaid mudeliga, mis võib olla ekslik ja üldiselt võib öelda, et olukord ei muutu, sest see öine võimalik selginemine ei avalda mingit mõju lennuliiklusele. Praeguse seisuga on Eesti õhuruum suletud kella 3ni varahommikul, kuid Tallinna Lennujaam uuendab infot õhtul kell 22.

Eyjafjallajökulli liustikul asuvat vulkaani jälgivate teadlaste sõnul on selle aktiivsus täna suurenenud ega näita mingit märki vaibumisest, vahendab uudisteagentuur AP. See ennustab Euroopale jätkuvat kaost lennuliikluses. Viimati purskas see vulkaan 1821. aastal, olles siis aktiivne terve aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles