Islandi ekspert: tuuled võivad tuhapilve Euroopa kohal hoida neli-viis päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna tehtud õhufoto Eyjafjallajökulli liustiku tipus asuva vulkaani purskest.
Täna tehtud õhufoto Eyjafjallajökulli liustiku tipus asuva vulkaani purskest. Foto: SCANPIX

Islandilt hiiglaslikku vulkaanilise tuha pilve Euroopa kohale kandvad tuuled puhuvad samas suunas veel vähemalt kaks päeva ja selline olukord võib jätkuda kuni tuleva nädala keskpaigani, teatas täna Islandi meteoroloogiamet.


«Merepinnast kõrgel asuvate tuulte osas eeldame enam-vähem sama (mis seni). Tuhk liigub jätkuvalt Suurbritannia ja Skandinaavia suunas,» ütles meteoroloog Teitur Arason AFP-le. «See on üldine olukord lähipäevadel... enam-vähem järgmiseks kaheks päevaks või võib-olla neljaks või viieks päevaks.»

Pärast seda, kui kolmapäeval hakkas Islandil purskama juba teine vulkaan vähem kui kuu aja jooksul, on kolossaalne tuhapilv aeglaselt üle Euroopa kandunud, põhjustades suurima katkestuse lennuliikluses mandril pärast Teist maailmasõda.

«Purske tõttu on taevas kuue kuni seitsme kilomeetri kõrgusel jätkuvalt suitsusammas,» ütles Arason.

Täna võttis tuul Islandi kohal suuna pisut rohkem lõuna poole, kuid saareriigist lõunas puhub tuul juba ida suunas ehk otse Euroopa poole.

Euroopa õhuliiklust koordineeriv agentuur Eurocontrol hoiatas täna, et tuhapilve mõju kestab vähemalt homme hommikuni.

«Ennustuste kohaselt jääb vulkaanituha pilv püsima ning omab mõju vähemalt järgmised 24 tundi,» teatati Brüsselist. 24 tundi sellest avaldusest saab täis homme Eesti aja järgi kell 11.30 ennelõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles