Vulkaanilise tuha pilv ei mõtlegi Eesti kohalt hajuda

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhapilv Islandi kohal.
Tuhapilv Islandi kohal. Foto: Reuters / Scanpix

Kui eilne prognoos lubas Islandi vulkaanipurskest tekkinud tuhapilve hajumise algust juba ööl vastu tänast, siis praeguse prognoosi järgi katab pilv Eestit kindlasti veel terve tänase päeva.

«Viimasete andmete järgi oleme pilve all ja situatsioon eriti ei muutu kuni homme hommikul kella kolmeni,» ütles EMHI lennumeteoroloogia osakonna valvesünoptik Svetlana Pudova Postimees.ee-le.

Pudova sõnul ulatub tuhapilv praegu atmosfääris kuni 12 km kõrgusele. Alates täna õhtul kella 21-st peaks ülemine õhukiht kõrgusel 6-12 km hakkama tuhast vabanema.

«Prognooskaartide järgi oli täna hommikul õhk veidi puhtam, kuid juba praeguseks on tuhka lisandunud ning alles hilisõhtul vabaneb Eesti lääneserv. Aga seda mitte veel lõplikult, sest homme võib tuhaviirg taas Eesti peale tulla,» ütles EMHI sünoptik Taimi Paljak ERR-i uudisteportaalile.

Prognoos muutub Svetlana Pudova sõnul kogu aeg, sest kui tavaliselt saab EMHI täpsed andmed lennuki pardalt, siis praegu on õhuruum suletud ja peab tuginema ainult mudelite andmetele. Praegu saadakse prognoosiks vajalikud andmed Londonis asuvast vulkaanituha jälgimise keskusest.

Eesti õhuruum on suletud ja lennud tühistatud vähemalt täna öösel kella kolmeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles