Peking mattub ikka veel sudusse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärast kuudepikkust ootamist lõpuks olümpiatuld tervitanud Peking mattub kohalike võimude kõigist pingutustest hoolimata endiselt sudusse.

 

Taevas oli läbipaistmatu ka suurlinna rajatud uue olümpiastaadioni kohal, mida hellitavalt nimetatakse linnupesaks. Vaatamata võimude erimeetmetele, millega sunnitu regioonis tööd peatama sadu tehaseid ning massiliselt autode hulka pealinna tänavatel, oli olümpiapargi rohelus eemalt vaevu märgatav, vahendas Reuters.

Pekingi keskkonnakaitseministeeriumi andmetel oli õhusaaste indeks täna 88 ehk mõõdukal teisel tasemel, mida hiinlased ametlikult nimetatavad «sinise taeva päevaks». Uuendatud andmed edastatakse iga päev kohaliku aja järgi lõuna paiku. Õhutemperatuur tõuseb täna umbes 30 kraadini Celsiuse skaalal ning õhuniiskust on 60 protsenti.

Samasugused olud valitsesid olümpialinnas ka eile, ent niiskust oli õhus siis peaaegu poole vähem. Kõrge saastatuse tase on mängude korraldajatele üks peamisi muresid juba ammu ning äärmuslikul juhul võidakse hakata muutma ka võistluste ajagraafikut, et mitte sportlaste tervist ohtu seada.

Olukorraga pole päris rahul ka kohale sõitnud turistid, kelle muidu rõõmsat ja põnevil meeleolu suitsune päikeseta taevas mõnevõrra tumestab. Kohalike seas aga leidub ka neid, keda harjumuspärane sudu sugugi ei näi häirivat. Seda peetakse juba tavaliseks loodusnähtuseks, mitte inimese põhjustatud keskkonnahäireks.

ROKi president Jacques Rogge väljendas siiski veel sel nädalal veendumust, et võimud teevad kõik Pekingi õhu kiirkorras puhtamaks muutmise nimel. Hiinas peavad läbirääkimisi ka mitmed välisfirmad, kes üritavad leida võimalust muuta rahvavabariik senisest keskkonnasõbralikumaks, kuid olümpiat silmas pidades võib nüüd juba olla liiga hilja.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles