Kogu Eestit katab öösel tuhapilv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graafiline pilt tuhapilve liikumisest Euroopa kohal
Graafiline pilt tuhapilve liikumisest Euroopa kohal Foto: Volcanic Ash Advisory Center London

EMHI lennumeteoroloogia osakonna valvesünoptik Svetlana Pudova ütles, et värsketele andmetele tuginedes peaks õhtuks kogu Eesti kohal olev õhukiht jääma tuhapilve alla, öösel hakkavad sellest vabanema vaid kõrgemad õhukihid.

Värskete andmete alusel on praegu terve Eesti õhuruum maapinnast kuni kuue kilomeetri kõrguseni Islandi vulkaanipurske järel meile kandunud tuhapilve all. Kõrgemas õhukihis, vahemikus 6-12 kilomeetrit maapinnast, on tuhapilvest vaba ainult Kagu-Eesti osa.

«Järgmine prognoos lubab, et täna õhtul kella 21ks on juba terve Eesti maapinnast kuni 12 kilomeetri kõrguseni tuhapilve all,» sõnas Pudova.

Palja silmaga on tuhapilve siiski maa pealt raske tuvastada. «Pilved segunevad omavahel, neid on väga raske eristada. Võib-olla praegu vaadeldavad pilved ongi need, aga seda ei tea keegi,» sõnas Pudova. «Satelliitpiltide pealt on tuhapilv hästi nähtav kohas, kus see on suures kontsentratsioonis, aga Eesti kohal mitte,» lisas ta.

Öösel kell 3 hakkab Eesti kohal olev ülemine õhukiht alates läänest tuhapilvest vabanema, aga maapinna kohal olevale kihile jääb see paigale. «See on prognoos, mis pidevalt muutub,» tõdes Pudova ennustuse keerukust.

«Tavaliselt saame me täpsed andmed lennuki pardalt, aga kuna õhuruum on praegu suletud, siis meil praegu neid tõendeid pole,» selgidas Pudova, miks ta peab tuginema ainult mudelite andmetele. Praegu saadakse prognoosiks vajalikud andmed Londonis asuvast vulkaanituha jälgimise keskusest.

«Loodame, et Islandi vulkaan rohkem ei purska, siis vähemalt ei ole uusi tuhapilvi tulemas, siis liigub ainult see, mis olemas. Kui tuleb uut tuhka vulkaanist, siis soojade tuultega võib see veel meieni jõuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles