Vihane kodutu kobras peksis ja pures koera

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobras uudistab teda päästma ja pildistama tulnud pritsimehi, tšao-tšao karvatutt ripub veel teravate hammaste vahel.
Kobras uudistab teda päästma ja pildistama tulnud pritsimehi, tšao-tšao karvatutt ripub veel teravate hammaste vahel. Foto: Päästeteenistus

Kolmapäeva hommikul tuuseldas ilmselt pesakonnast välja visatud kobras Rakveres endise linnapea koera ja hammustas tema vasakusse esikäppa sügava haava.


Rakvere endine linnapea Matti Jõe tunnistas neljapäeva ennelõunal, et käis just oma tšau-tšau tõugu koeraga loomaarsti juures haava õmblemas. Õmmeldi nii naha alt kui ka pealt. Kokku umbes seitse-kahek­sa õmblust, mis läksid peremehele maksma 800 krooni.



Jõe hin­nangul kulub ravile kuni 1500 krooni, mille kindlustus hüvitab.



Lugu ise sai alguse kolmapäeva varahommikul kella kuue ajal. Jõe kuulis, et koer haugub kellegi peale. Lähemal uurimisel avastas mees kodumaja ees Vabriku ja Õllepruuli tänava ristmikul kopra.



Endine Rakvere linnapea Matti Jõe rääkis, et kobrast nähes arvanud ta looma olevat pärit sealtsamast lähedalt pargitiigist.



Kobras oli silmnähtavalt segaduses ega osanud kuhugipoole minna. Seepärast otsustas mees kobrast pisut hirmutada, et ta jälle parki tagasi läheks. Kobras aga hüppas õhku, vehkis oma loivakujulise sabaga ja üritas segajat rünnata. "Katsusin, et sain minema," jätkas Jõe.



Järgnevalt pidas ekslinnapea plaani kobras luua- või labidavarrega pargi poole puksida. Aga vaevalt oli Jõe väravaukse lahti saanud, kui muidu aeglane ja rahulik koer lipsas peremehe jalgade vahelt läbi ning tormas klähvides otse kopra poole. Veeeluka hüpped ja sellele järgnenud kiired sabahoobid koera ei heidutanud.



Jõe sõnul ei julgenud ta paljakäsi koera päästma minna ja otsustas end reha või luuaga relvastada. Samas aga tuli koer vaikselt tagasi.



"Mõtlesin, et koer võib olla tundis, et kobras on tast üle, ja loobus võitlusest," jutustas Jõe. Koos hommikujooksul naabrinaisega otsustati, et kopra aitamiseks tuleb päästeteenistus välja kutsuda.



Koera käpahaava nägi mees alles järgmise päeva hommikul, kui paksust tihedast karvkattest hakkas veri läbi imbuma.



Rakvere päästekomando juhtivpäästja Andres Laanemägi rääkis, et kobras oli ärritunud ja hirmul ning üritas päästjaidki sabaga tabada. "Hammaste vahel oli tal karvatuust," sõnas päästja ja viitas kopra eelnevale võitlusele koeraga.



Päästjatel oli kaasas loomapüüdmiskott. "Panime selle koti kopra nina ette, ta üritas meid rünnata ja hüppas ise kotti," kõneles Laanemägi.



Alguses arvasid päästjad, et viivad looma pargitiiki, kuid konsulteerides keskkonnaspetsialistidega, otsustati kobras sõidutada Selja jõe kaldale.



"Nii kui vett nägi - pani kohe sulpsti! jõkke," kirjeldas Laanemägi loo lõppu.



Zooloog Nikolai Laanetu ütles, et on juba ühest analoogsest juhtumist tänavu kevadel kuulnud.



Poolveelise eluviisiga imetajate ekspert selgitas, et kobraste pesakonnas on lisaks kahele vanale loomale veel kahe põlvkonna pojad.



Nüüd on just see aeg, mil pesakonda on oodata juurdekasvu, ja seepärast aetakse vanem põlvkond ehk kaheaastaseks saanud ja seega täisikka jõudnud järglased minema.


Laanetu arvates võis kobras sattuda uue elupaiga otsinguil teatripargi tiiki, kuid sai peagi aru, et see elukeskkond talle ei sobi, ja võttis ette uue teekonna.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles