Suurt Korallrahu reostanud kaubalaeva kapten peeti kinni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinas registreeritud 230 meetri pikkune Shen Neng I, mille pardal on 65 000 tonni kivisütt ja 950 tonni kütust.
Hiinas registreeritud 230 meetri pikkune Shen Neng I, mille pardal on 65 000 tonni kivisütt ja 950 tonni kütust. Foto: AP/Scanpix

Austraalia võimud pidasid kinni mandri idaranniku lähedal maailma suurimal korallrahul vale kursi tõttu karile sõitnud Hiina kaubalaeva kapteni ja veel ühe meeskonnaliikme.


47-aastast kaptenit süüdistatakse laiaulatuslike kahjustuste tekitamises merepargile. Teine süüdistatav, 44-aastane meremees, oli aga vahis, kui Shen Neng I 3. aprillil karile sõitis.

Meeste nimesid pole avalikustatud, kuid süüdimõistmise korral võib neid oodata kopsakas rahatrahv või kuni kolme aasta pikkune vanglakaristus, vahendas BBC.

Õnnetus Hiinast Austraaliasse Gladstone'i sadamasse teel olnud alusega juhtus ligi kahe nädala eest Great Keppeli saarest 70 kilomeetrit ida pool. Liikumiskeelu alal maailmapärandi nimekirja kuuluvas piirkonnas karile sõitnud alus sai tõsiselt kahjustada ning sellest voolas välja mitu tonni naftat.

Alus tõmmati madalikult lahti alles esmaspäeva õhtul, kuna võimud kartsid ilma halvenemisel veelgi tõsisemaid tagajärgi loodusele.

Loodusteadlaste arvates võib korallrahu loodusliku ökosüsteemi taastumine võtta aega 20 aastat. Esialgsetel andmetel kahjustas laeva lekkimine koralle enam kui ühe kilomeetri pikkusel alal. Ka teeb looduskaitsjatele muret laevakerelt maha tulnud mürgine värv, mis samuti koralle ohustab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles