Suurvesi peibutab skuutrisõitjaid keelatud alale

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skuutrisõitjad möllasid suurel reedel Alam-Pedja looduskaitsealal.
Skuutrisõitjad möllasid suurel reedel Alam-Pedja looduskaitsealal. Foto: Jüri Ketner

Möödunud nädalalõpul suurel reedel lustis seltskond skuutritega Emajõe selles osas, kus asub Alam-Pedja kaitseala. Loodushoidad pelgavad, et mootorimürast ei pääse looduskaitseala ka sel nädalalõpul.


Palupõhja ja Reku vahel sõideti lõunast kuni kella seitsmeni õhtul välja. Mõne sõiduriista peal istus üks inimene, mõne peal kaks. Kokku oli skuutreid seitse ning see nägi välja nagu organiseeritud retk, kirjeldas varasem Alam-Pedja loodusvaht ning praegu keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru regioonis töötav Jüri Ketner.



Tema sõnul on vastavalt kaitse-eeskirjale keelatud liigelda Kärevere sillast kuni Võrtsjärveni skuutrite, jetide ja hõljukitega. Ehkki mootorpaatidele ei ole riik liikumispiiranguid kehtestanud, soovitavad kaitseeksperdid seal piirkiirust 5 km/h, et lained ei lõhuks ära jõe kaldaid.



«Nad sõidavad jõesängist välja, kalade kudealadele,» kirjeldas Ketner, miks skuutrite kasutamine looduskaitsealal ära keelati. Millegipärast meelitab aga just see paikkond skuutrisõitjaid kohale nagu kärbseid meepotile ja seda varakevadest hilissügiseni välja. «Nii varakult pole nad varem liikuma hakanud,» täpsustas Ketner.



Loodusmehe hinnangul ei peaks selliseid masinaid siseveekogudes üldse kasutama, sest nende turbiinid tapavad vee-elustikku. Tema hinnangul ei suuda keskkonnastruktuurid sellisele tegevusele piiri panna, kuna puudub võrdväärne tehnika. «Nende tabamiseks sobiks hästi paari aasta eest keskkonnainspektsioonile soetatud kopter.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles