Mehhiko lahe ääres valmistutakse uueks orkaaniks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NOAA satelliidipilt Mehhiko lahel Louisianale lähenevast troopilisest tormist Edouard.
NOAA satelliidipilt Mehhiko lahel Louisianale lähenevast troopilisest tormist Edouard. Foto: Reuters / Scanpix

USA meteoroloogid hoiatasid täna, et Mehhiko lahelt rannikule lähenev troopiline torm Edouard võib veel enne maabumist paisuda peaaegu orkaani tugevuseks.

Texase ja Louisiana poole liikuv tsüklon jõuab rannikule ilmselt teisipäeva hommikutundidel, vahendas BBC News.

Louisianas on juba kehtestatud eriolukord, sest tuulte kiirus seal küündis 75 kilomeetrini tunnis (üle 20 meetri sekundis).

Tormi lähenemist jälgitakse pikal alal Louisiana lääneosas asuvast Intercoastal Cityst kuni Texase sadamalinna Port O’Connorini.

Rannikuäärsetest asulatest evakueeritakse seetõttu mitu tuhat inimest. Mehhiko lahe naftaplatvormidelt on töölised samuti lahkuma hakanud.

Chevron ja Royal Dutch Shell kinnitasid siiski, et tegemist on ettevaatusabinõuga, mis ei mõjuta tootmist.

Louisiana ranniku lähedale merre rajatud naftasadamas peatati aga tankerite laadimine. Houstoni laevakanal suleti eile samuti.

Esmaspäeva õhtuks oli Edouard jõudnud paarisaja kilomeetri kaugusele Lafayette’i linnast Louisianas. Enne rannikule jõudmist võib tuulte kiirus tsüklonis tõusta orkaani taseme lähedale. Koos tormiga saabuvad ka paduvihmad.

Orkaaniks loetakse läänepoolkere troopilist tormi siis kui selle tuulte keskmine kiirus küündib umbes 120 kilomeetrini tunnis (üle 33 meetri sekundis).

USA toodab Mehhiko lahel ligi veerandi oma naftast. Eile langes toornafta hind maailmaturul esimest korda pärast maikuud taas alla 120 dollari barrelilt ning esialgu ei paista, et Edouard mõjutaks tootmist tõsiselt.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles