Millist kahju tegi talv Eesti aiapidajatele?

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine lumeuputus võis Eesti aedades teha mitmesugust kahju.
Talvine lumeuputus võis Eesti aedades teha mitmesugust kahju. Foto: Toomas Huik

Tarbija24 portaali Aed&Kodu gallupi küsimusele, kas lumerohke talv põhjustas aias kahju, vastas viiendik vastajaist «jah». Vastajaist 7,7 protsenti märkisid, et õnneks ei tekkinud ning 4,4 protsenti hoidis ise kahjude tekkimise ära. Ligi 67 protsenti vastajaist tõdes, et ei tea veel, millist või kui suurt kahju lumerohke talv põhjustas.

Hansaplanti tootmisjuht Mihkel Saar tunnistas, et tänavune talv võis põhjustada Eestimaa aedades mitmesuguseid kahjusid. «Detsembri ilma lumeta kuni -24º C külm võis kahju teha roosidele. Hilisem paks lumevaip jällegi oli õrnematele taimedele väga heaks talvekatteks. Samas lumest välja ulatuvad õrnemad taimed võisid ka külma saada, sest temperatuurid ulatusid väga madalale -32..-35º C.»

Kõikide taimede kohta on Saare sõnul veel vara öelda, kuid kahju võisid tema sõnul saada:

- kõik Kalifornia ebaküpressi sordid;

- õrnemad rododendroni sordid;

- roosid;

- ploomid ja kirsid.

«Varakevadine lumelt päike võis teha kahju eelkõige eelmisel ja üle-eelmisel aastal istutatud okaspuudele. Lumehangede all jäänud muru on paljudes kohtades õhupuuduse tõttu hallitama läinud. Raske lumi on füüsiliselt murdnud aedades palju oksi,» märkis Saar.

Ta lisas, et eraldi lugu on aedadega, mis jäid lumesulamisvee alla. «Seal võib tulla veel kevadel igasugu üllatusi,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles