Haruldane sarvikpüti pere sattus Rakveres ohtu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres elavad sarvikpütid.
Rakveres elavad sarvikpütid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Mõne päeva eest alanud tiigi puhastustööde tõttu lagunes vee peal pesitseva sarvikpüti pesa ning poegadega pütipaar on segaduses.


«Tiigis olevad kalad läksid koos veega Soolikaoja-pidi edasi ning ka sarvikpütte ei tohiks see segada, sest pojad on neil juba välja hautud. Nende pärast me tiigi puhastamise selleks ajaks edasi lükkasimegi,» rääkis Rakvere linnavalitsuse keskkonnainsener Jüri Eljas Virumaa Teatajale.


Lääne-Virumaa keskkonnateenistuse looduskaitse spetsialist Tõnis Muru on aga teist meelt.

«Tiigi puhastamise oleks pidanud jätma augusti lõppu, kui pojad on juba lennuvõimelised, sest siin ligiduses ei ole ühtegi teist sobilikku paika neile lennuvõimestumiseks,» rääkis Tõnis Muru.


Muru selgitas, et sarvikpüttide näol on tegemist linnaruumis väga haruldase liigiga, kes on asupaigatruu ja vajab pesitsemiseks taimestikurikast hundinuiade ja tarnadega ääristatud veekogu, kus ta saab ka vajadusel varjuda.

Lendu tõusmiseks vajavad sarvikpütid aga vett, mille peal nad n-ö endale tuule tiibadesse jooksevad. Koos poegadega pütid Muru hinnangul kindlasti tammidest üle ei lähe ja nõnda jääb loota, et nad saavad ehk tiigi tagaosas veekogu puhastusaja üle elada.


«Väevõimuga neid kuskile viia ka ei saa, sest neid ei ole võimalik kättegi saada, nad on väga pelglikud,» märkis Muru. «Enam pole midagi teha, tegu on tehtud. Vanalinnud jäävad alles, aga poegade kohta ei oska arvata,» lisas ta.


Esmaspäeval oli tiigi keskel vee sügavus umbes meeter ja madalamaks see ei tohiks ka lindude õnneks minna, sest väljavoolukoht on tiigi põhjast kõrgemal.

«Tõenäoliselt varjavad nad end päeval kaldataimestikus ja öösel tulevad olemasolevasse vette ujuma ja toituma,» arvas Muru.


Pütipaar on pesitsenud Rakveres juba aastaid, enne Silla tänava tiigile kolimist elas tõenäoliselt sama paar rahvaaia tiigil. Mullu nurjasid püttide pesitsemise lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles