Juhtkiri: uppuv Eesti

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:   : VILJANDI, EESTI, 01APR10
Suurvesi sulges Rebaste küla lõksu
Tulvavetest paisunud Tänassilma jõgi väljus neljapäeval kallastest ja uputas paljudes kohtades Rebaste külla viiva tee, jättes nii külarahva veelõksu. Pildil Mati Kukk koeraga.
er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA
SAKALA01: : VILJANDI, EESTI, 01APR10 Suurvesi sulges Rebaste küla lõksu Tulvavetest paisunud Tänassilma jõgi väljus neljapäeval kallastest ja uputas paljudes kohtades Rebaste külla viiva tee, jättes nii külarahva veelõksu. Pildil Mati Kukk koeraga. er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala
Inimesi tuleb aidata, mitte parastada

Nüüd jõudis see siis kätte. Lumi ja jää, mille puudust tänavusel karmil talvel küll üheski Eesti nurgas ei olnud, sulab viimaks ära. Kui näiteks Soomaal ja Tuhalas on suurvesi oodatud saabuja ja turgutab loodetavasti siseturismigi, siis kodudes-keldrites on see kutsumata külaline, mis kõigi muude ebameeldivuste kõrval sõna otseses mõttes hävitab inimeste vara.

Kindlustusfirmad peavad, muide, üleujutuse tekitatud kahju tuleõnnetuste kõrval üheks kõige rängemaks. Lisaks oli eile üle Eesti suletud mitmeid maanteid ja teelõike ning hoonesse tunginud vesi häiris ka vähemalt ühe meditsiiniasutuse, Rapla haigla tööd.

Vaadates üle Eesti tulevaid teateid uputustest, saab teha ühe selge järelduse – nii nagu jagas meile (kahjuks ka traagilisi) õppetunde äsja lõppenud talv, teeb seda ka sellele järgnev kevad. Teiseks tuleks küsida sedagi, kas uppuja päästmine peaks ikka olema praegusel juhul ainuüksi uppuja enda mure?
Paljude uputuste puhul töötab tüüpstsenaarium, mis kahjuks on järjekordne odava laenuraha aegse (ehitus)buumi tulemus. Vajalikud vee äravooluteed, mille eest pidid hoolt kandma arendajad, on jäänud (lõpuni) ehitamata.

Arendaja ise on muidugi läinud kõige masu teed. Kohalik omavalitsus aga tõstab käed üles ja ütleb, et kust tema peaks nüüd võtma need sajad tuhanded kroonid, et puuduvaid ühendusi rahastada.

Tänavu lumelükkamisega oma kõhnu eelarveid ja reserve üksjagu kurnanud omavalitsusi võib muidugi mõista, aga mõista tuleks ka hädas olevaid inimesi. Üks asi on, kui küsitavale kinnisvaraostule näitab parastades anonüümne internetikommentaator, kes sel viisil arvuti ees istudes meelt lahutab – jäägu see tema südametunnistusele! Aga hämmastab, kui peaaegu et sama teeb vallajuht, kes ju ometi rõõmustas iga uue vallaelaniku kui maksumaksja saabumise üle. Neid samu arendusi ju ometi alles äsja soositi!

Jah, ilmselt tuleb meil ehitusjärelevalvet tõhustada ja olla ettevaatlikum ka kinnisvara ostes. Sadevee äravoolusüsteemid tuleb paljudes kohtades põhjalikult üle vaadata ja vajadusel ümber ehitada. Kuid praeguses olukorras, selmet näpuga näidata ja olematule süüdlasele viidata, võiks püüda elanikke julgustada ja leida üheskoos kas või ajutisi lahendusi. Ehk õnnestub suurem kahju mõneski kodus ära hoida.

Eelmisel nädalal kirjutas näiteks saarlaste päevaleht Oma Saar, kuidas Saaremaal Valjala vallas kaevati suurvee ärajuhtimiseks uus kraav. Tuleb tunnustada ka päästeametit, kes on paljudes kohtades suutnud inimesi nõu ja jõuga aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles