Kaali kraatris poolesaja aasta kõrgeim veetase

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistide üks külastuskohti Saaremaal - Kaali järv
Turistide üks külastuskohti Saaremaal - Kaali järv Foto: Toomas Huik

Kevadised sulaveed on Eesti ainulaadse loodusime, Kaali järve veetaseme kergitanud senistel andmetel poolsajandi kõrgeima tasemeni.

«Kraatri ülemiselt servalt alla järve äärde viiva trepi 30st astemest 10 on juba vee all - kuus meetrit veel ja vesi on vaateplatvormil väljas,» kirjeldas Kaali järveveega toimuvat ettevõtja Alver Sagur, kirjutas Meie Maa.

Saguri sõnul saab sellekevadist vaatepilt Kaali järvel hinnata väärtuselt ajalooliseks, kuna viimase kümne aasta jooksul, mil tema Kaalis toimetanud, pole midagi sarnast näha saanud.

«Kaali järvel nii palju vett näha on küll õnn, sest tavaliselt näeb kraatri põhjas üsna väikest järvekest, mis algab 5-6 meetrit trepiastmetest allpool,» märkis Sagur lisades, et parimatel aastatel on Kaali järve veetase tõusnud kraatri sisemusse viiva trepi alumise servani või trepi käsipuu alguseni.

«Kui kraatri põhja viivat treppi kunagi ehitama hakati saigi enne järvevee kõikumist jälgitud ning arvestatud selle maksimumkõrgusega, nii sai toona sätitud, et trepp algas veesilma ülemisest piirist,» osutas Sagur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles